Debatt: ”Stolt mat i Sörmland – eller Sveriges giftbod?”

För att göra konceptet Stolt mat i Sörmland ännu bättre behöver det övergå till att bara omfatta det ekologiskt odlade, skriver Per Karlsten.

För att göra konceptet Stolt mat i Sörmland ännu bättre behöver det övergå till att bara omfatta det ekologiskt odlade, skriver Per Karlsten.

Foto: Gustafsson Marcus

Övrigt2017-07-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idén är fantastiskt bra med ett matkluster för odlare, uppfödare och matproducenter i Sörmland där man gemensamt marknadsför sig under "Stolt mat i Sörmland". En eloge till magasinen som gjorts, som ger framtidstro på en sprudlande sörmländsk matkultur med hållbar giftfri framtid. Glädjande kan man läsa att målsättningen var att dubbla den ekologiska produktionen från 2009 till 2016. Och att dubbla den ekologiska produktionen igen från 2017 till 2020.

Tyvärr för er engagerade och kunniga matkluster-aktörer samt alla vi sörmlänningar, läser jag samtidigt den ekologiska Sverige-rapporten för 2016. Glädjande nog ökar totala svenska ekologiska produktionen med fantastiska 10 procent, men samtidigt backar Sörmland med 0,1 procent.

Vi som var med på inspirationsresan till föregångsklustret Röros i Norge häpnade över den uppslutning och framgång som deras kluster "Röros mat" har. Odlare, uppfödare och producenter står på kö långt utanför den tiomilsgräns man har satt, och även långt in i Sverige för att få sälja sina produkter under det framgångsrika varumärket "Röros mat".

Röros framgång är i första hand inte marknadsföringen utan deras urstarka certifierade varumärke med giftfri hållbar produktion. Det är detta som har garanterat den kvalitet som prisats och skrivits spaltmil om. Och det har fått odlare, uppfödare och producenter att ställa om sin produktion till ekologiskt, allt för att få tillgång till det åtråvärda varumärket.

Vi som har försökt gräva efter mask på åkermarken vid å-kanten, har konstaterat att den är kemiskt död! Där, där inte ens ogräs växer, har vi förundrat sett genmanipulerade frön/plantor skjuta i höjden och tåla flera omgångar med gift-besprutning (de flesta i "förebyggande syfte"). Gift av sådan kaliber, att när jag visar länsstyrelsens expert ett ny-förgiftat veteax får svar: "du tog väl inte i det med händerna? Du behöver tjocka gummihandskar".

Vi som morgonen efter gift-besprutningen har gått rakt på rådjuren som betar. Dessa som normalt springer långt innan vi når fram, står nu skakande kvar och hoppas vara osynliga. Vi väljer omsorgsfullt att bara köpa giftfri mat. Vi blir fler för varje dag. Det är därför Sveriges ekologiska produktion ökade med fantastiska 10 procent förra året.

Att gift-producenter kan "gömma sig" bakom begreppet "närodlat” eller ”närproducerat" under samma fina varumärke är för mig ett hån mot alla ansvarstagande och ekologiskt odlande, uppfödande och producerande mat-människor som vi kan läsa om i magasinen Stolt mat i Sörmland.

Vi har fantastiska förutsättningar i vårt län att bli "Sveriges skafferi". Men då tror jag att Stolt mat i Sörmland behöver "skruva till det där sista" och bli det kvalitativa trovärdiga hållbara varumärket med certifiering likt Röros. Gratis certifiering för medlemmar, kanske med två steg:

1. Slutat med gift och konstgödning etcetera, och dess produkter, och påbörjat varumärkets hållbarhetslinje och certifieringsarbete.

2. Slutförd certifiering.

Alternativet är tyvärr annars att epitetet "Sörmland Sveriges Skafferi" får ändras till "Sveriges giftbod".

Per Karlsten

Nyköping