Debatt: ”Trafikverket ska inte politisera Ostlänken”

Den nationella plan som gäller är den som är beslutad för åren 2014–2025 och det är den enda plan vi kan arbeta utifrån, skriver Anne Kasselback, projektledare Ostlänken. FOTO: JENS ALVIN

Den nationella plan som gäller är den som är beslutad för åren 2014–2025 och det är den enda plan vi kan arbeta utifrån, skriver Anne Kasselback, projektledare Ostlänken. FOTO: JENS ALVIN

Foto:

Övrigt2017-03-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debattören Håkan Norén skriver att vi på Trafikverket har missat debatten och står oberörda av den opinion som råder kring projektet Ostlänken. Det ­kräver att vi förklarar vår roll som statlig myndighet.

Vi som jobbar på Trafikverket ska inte driva politisk ­opinionsbildning eller fatta beslut utifrån en egen politisk agenda, i myndighetens namn. Vi är inte ett parti eller en opinionsbildare. Trafikverkets roll är att genomföra demokratiskt fattade politiska beslut, och att bistå såväl beslutsfattare som allmänhet med fakta.

Mina privata åsikter har ­ingenting att göra med det som står i vårt debattsvar i SN den 20/5. Det som står tydligt att läsa är att vårt uppdrag är oförändrat och vidare förklaras förutsättningarna för de val som vi gör inom ramen för det uppdraget. Att bygga för 320 km/h i stället för 250 km/h är en förutsättning för målet att kunna köra tåg mellan Stockholm och Linköping på en timme, även om det på vissa kortare delsträckor blir en lägre maxhastighet.

Den nationella plan som gäller­ är den som är beslutad för åren 2014–2025 och det är den enda plan vi kan arbeta utifrån. Under året kommer Trafikverket få direktiv från regeringen till en ny nationell plan som ska gälla för åren 2018-2029. Vi på Trafikverket kan inte spekulera om hur debatten kan tänkas påverka vad det direktivet kommer att innehålla, eller hur den nationella planen för 2018-2029 kommer att se ut när den antas i riksdagen. Ger den nya nationella planen helt nya förutsättningar får vi anpassa vårt arbete utifrån det.

Sverigeförhandlingen har också gett Trafikverket i uppdrag att lämna synpunkter på alternativ finansiering och teknikval. För Trafikverket är det alltid av yttersta vikt att förse politiska beslutsfattare och Sverigeförhandlingen med faktabaserat underlag för att ge ökad kunskap och som underlag för beslut.

Vi på Trafikverket tar vårt demokratiska uppdrag på stort allvar, och det gäller också oss som ­individer med olika roller inom myndigheten. Vi har förståelse för att det kan framstå som att vi inte tar intryck av debatt ­eller opinion. Men vi går aktivt ut och hämtar in synpunkter från andra myndigheter, näringsliv, organisationer och allmänhet i våra samråd. Det är en viktig del i att göra så bra järnvägs­planer som möjligt. Att där­emot ändra grundförutsättningarna för hela projektet är inget vi ska eller kan göra på egen hand – den politiska ­bedömningen ligger alltid hos de politiska församlingarna.

Anne Kasselbäck projektledare Ostlänken, delprojekt Nyköping