Lotta Johnsson Fornarve och Patrik Renfors, båda vänsterpartister, gör sitt bästa för att sprida myter om företagen i välfärdssektorn i sin artikel den 6/4. Det är beklagligt eftersom det tar fokus från den viktiga diskussionen om hur vi kan höja kvaliteten i hela välfärden och säkerställa att våra skattepengar används effektivt. I vänsterns värld verkar företag stå för allt ont i samhället. Låt oss bena ut några av de myter de sprider.
Nej, vinsterna i välfärdssektorn är inte extremt höga. Företagen i välfärdsbranscherna har i snitt en rörelsevinst på cirka 6 procent, vilket är något lägre än vinstnivån i övriga tjänstesektorn. Det innebär att 94 av 100 kronor går till löner, hyror, materialinköp och el med mera. De sex kronor som återstår ska räcka till skatt, räntor, egenfinansierade investeringar, uppbyggnad av ekonomisk buffert – och utdelning till aktieägarna som satsat sina pengar i företaget. Totalt utgör dessa rörelsevinster 0,6 procent av kostnaden för välfärden i Sverige. Var och en får göra en egen bedömning om det är dessa 0,6 procent som är det största problemet vi har att hantera när det gäller vård, skola och omsorg.
Nej, välfärdens behov krockar inte med vinstintresset. Inget företag kan överleva om man inte håller hög kvalitet. Däremot kan till exempel dåligt utformade ersättningsmodeller göra att man får oönskade effekter men detta är oberoende av vem som är huvudman. Vi har till exempel väldokumenterade problem med att universitet och högskolor släpper igenom studenter med bristfälliga kunskaper för att på så sätt rädda ekonomin. Inom polisen finns problem med ”pinnjakt”, vilket gör att man t ex drivs till att göra nykterhetskontroller där risken att hitta onyktra förare är låg eftersom det ger bra statistik.
Nej, personalen blir inte lidande av att jobba åt privata aktörer. Tvärtom visar statistik från Försäkringskassan hur sjukskrivningarna hos de privata företagen är cirka 20 procent lägre än i motsvarande offentligt drivna verksamheter. Jobbhälsobarometern visar också på större trivsel hos privata arbetsgivare inom välfärden jämfört med offentliga arbetsgivare.
Däremot stämmer det att frågan om välfärdsföretagen är en ödesfråga för Sverige. Om man stoppar företagen så stoppar man också möjligheten för dem som vill arbeta inom vård, skola och omsorg att förverkliga egna idéer om hur välfärden kan förbättras. En sektor med stora rekryteringsbehov blir mindre attraktiv att jobba i när det bara finns en arbetsgivare att välja på. Man skapar också stora problem för kommuner och landsting som redan idag har svårt att leva upp till förväntningarna på välfärden. Att slänga ut företagen skulle vara förödande för svensk välfärd.
Ni som inte tror oss får gärna komma och besöka våra verksamheter. Då kan ni själva bedöma om kvaliteten är god, våra patienter/brukare/elever trivs och om ni själva skulle kunna se oss som leverantör till er.
Hannu Husa
Nyköpings Strand Utbildningscentrum
Lora Leijoned
Din Vårdcentral
Cecilia och Per Ingre
Invita