Debatt: ”Vård och skola i Nyköping får de största tillskotten”

Ett växande Nyköping behöver fortsatta investeringar i skolan, skriver Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Malin Hagerström (MP).  FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Ett växande Nyköping behöver fortsatta investeringar i skolan, skriver Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Malin Hagerström (MP).  FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Foto:

Övrigt2018-12-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I kväll lägger Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet fram en långsiktigt hållbar och ansvarsfull budget till fullmäktige. Övergripande satsningar är mer resurser till skola, vård och omsorg samt fokus på styrning, digitalisering, bra arbetsmiljö för kommunens medarbetare och goda förutsättningar för lokalt företagande. Budgeten omfattar cirka 3,3 miljarder kronor. Vård- och omsorgsnämnden och Barn- och ungdomsnämnden får de största tillskotten. För barn och unga mer än 100 miljoner. Ett högre budgeterat resultat som motsvarar 2 procent av budgeten är viktigt för den ekonomiska långsiktigheten.

Ett växande Nyköping behöver fortsatta investeringar i skolan. Lärare och annan personal ska ha bästa möjliga förutsättningar. En översyn ska göras för att analysera skolans nuläge och framtid. Elevpengen höjs så att elever som särskilt behöver det får mer stöd. 7 miljoner satsas på en ny resursskola och Tystberga får ny förskola. Barn och unga behöver en meningsfull fritid, vilket även är en viktig faktor för ökad integration och social sammanhållning. Därför fortsätter vi satsa på Rosvalla, kulturskolan och en ny ridanläggning. Framåt ser vi en investering i ny fritidsgård och nytt föreningshus.

Tryggheten är grunden för ett Nyköping som växer. Tryggheten i att veta att det finns plats på äldreboende när behovet uppstår. Därför investerar vi i fler platser på särskilda boenden och i vår personal. Under 2019 satsas drygt 14 miljoner extra på hemtjänsten, ett nytt äldreboende och fler gruppbostäder planeras.

Nyköping växer. Just nu byggs och planeras för cirka 350 nya hyresrätter i kommunen. Fler lägenheter i hela kommunen och ökad självförsörjning på el är viktiga delar för hållbar utveckling i Nyköpings kommun. Det är bra både för ekonomin, såväl som miljön. Planläggandet av mark för både bostäder och verksamheter ska fortsätta. Vi fortsätter bygga prisvärda och energieffektiva lägenheter i Stigtomta och Nävekvarn under 2019. Kommunens hållbarhetsarbete växlas upp inom till exempel Agenda 2030 och fortsatt prioritet på utveckling av Nyköpings resecentrum. Ett uppdrag i budgeten är att öka användningen av solenergi, både inom nybyggnationer och på befintliga byggnader.

Nyköpings kommun, liksom resten av Kommunsverige, står inför stora utmaningar med anledning av fler barn och äldre samtidigt som vi är färre i arbetskraften. ­Välfärdens kostnader ökar med större ­behov av skola, vård och omsorg samt på grund av kompetensbrist. Detta kräver modiga kreativa lösningar och långsiktig hållbar utveckling, samtidigt som samarbetet med ­staten och regionerna behöver fungera smidigt och med fokus på att hjälpa kommunerna ­hålla nere kostnaderna. Regeringen kommer även behöva prioritera kommunerna med mer statliga medel och minskade krav på administration till exempel för riktade statsbidrag.

Det är med stor framtidstro vi går in i denna mandat­period. Nyköping har fantastiska förutsättningar. Hårt arbete krävs för att dra nytta av dessa och vi behöver alla hjälpas åt att ta till vara de resurser vi har för att kunna fortsätta utveckla Nyköping tillsammans.

Urban Granström (S)

Martina Hallström (C)

Malin Hagerström (MP)