Debatt: "Vi vill ha allmän förskola för alla barn"

Att alla barn går på förskolan har inte bara kunskapsmässiga vinster utan ger också en möjlighet att kunna verka för social sammanhållning redan från tidiga år, skriver Sofia Remnert (L).

Att alla barn går på förskolan har inte bara kunskapsmässiga vinster utan ger också en möjlighet att kunna verka för social sammanhållning redan från tidiga år, skriver Sofia Remnert (L).

Foto: tt/TT Vegard Wivestad Gr

Övrigt2017-11-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den moderna förskolan har på kort tid gått från dagis till förskola. Verksamheten är inte längre bara vara ett ställe för barn att vara på när föräldrar är på jobbet utan har idag även utvecklats till en förskoleverksamhet.

Vi vill göra det lättare att säga ja än att säga nej och uppmuntra de föräldrar som inte har sina barn i förskoleverksamheten att erbjuda sina barn den fantastiska möjlighet Sverige erbjuder med 525 timmars avgiftsfri förskola.

Vi lägger ett förslag med önskan om att alla barn skall delta i en pedagogisk verksamhet. Innebörden, man kallar barnen även till den allmänna förskolan som påbörjas höstterminen det år barnet fyller tre år. Det skall vara lättare att säga ja än att säga nej.

Det man skall ha med i bakhuvudet kring förskola är att den är begränsad till 15 timmar i veckan under terminerna och upplägget är en framlekt pedagogik och ingen skolbänksundervisning. Till det här kommer det också behövs fler resurser i förskolan.

Vinsterna med pedagogik från tre års ålder är många. Barn har redan vid sex års ålder genom förskolan lärt sig grunderna för att både läsa och skriva. Det spelar roll redan i förskoleklass och något som är grundläggande för en tidig läsförståelse. Förskolan är också en social träning, har man varit i den sociala verksamheten innan skolan så har man stora försteg i att kunna agera i den verksamheten.

Förskolan ger också en god träning i språk, både för barn med svensk eller utländsk bakgrund, vilket också ger barnet en förmåga att utrycka sig.

Idag lär sig barn läsa allt senare och grunden till barns senare läsvanor läggs redan innan de börjar skolan. Detta betyder särskilt mycket för barn till utrikesfödda. Språkutvecklingen går snabbare när barnet får med sig svenskan och det ges förutsättningar att klara grundskolan bättre om de går i förskolan. Man såg 2014 att svenskaelever som gått förskola mer än tre år fick 47 poäng högre i Pisamätningen än de som inte gått i förskolan.

Vinsterna kommer i skolan. Det ger en möjlighet för lärare att anpassa undervisningen för en mer kunskapsmässigt homogen grupp i förskoleklass och som ger alla barn möjlighet att redan tidigt kunna utvecklas till sin egen fulla potential.

Att alla barn går på förskolan har inte bara kunskapsmässiga vinster utan ger också en möjlighet att kunna verka för social sammanhållning redan från tidiga år och ger oss också en möjlighet att nå alla föräldrar och kunna erbjuda till exempel föräldrautbildningar i redan bekanta lättåtkomliga lokaler.

Genom att erbjuda förskola till alla på samma sätt som man i dag erbjuder den frivilliga förskoleklassen till alla barn stärker man dessutom de pedagogiska inslagen på förskolorna och det stärker även förskolepersonalens roll som pedagoger.

Förslaget kommer ge många möjligheter för familjer och framför allt en bra chans för alla barn att starta på samma ställe i förskoleklass och få samma språngbräda i livet som alla andra barn! Sverige måste börja med ett helhetstänk med inriktning på preventiva insatser, din bakgrund skall aldrig avgöra din framtid!

Sofia Remnert

gruppledare, Liberalerna Nyköpings kommun