På måndagen skjutsade Mickael Björk Zaher Roozi till Migrationsverkets boende i Hälleforsnäs. Förra veckan kom beskeden att myndigheten bedömer att Zaher är över 18 år och att han får avslag på sin asylansökan. Beslutet verkställs direkt, trots att han tänker överklaga, som SN berättade i lördagstidningen.
‒Det känns sådär måste jag säga, berättar Mickael Björk, god man för Zaher Roozi, efter att de varit på Migrationsverket i Flen.
‒Det gick inte att få tag på något boende i Gnesta, det var för kort om tid helt enkelt.
På onsdag ska han träffa en advokat för att få hjälp med processen att överklaga Migrationsverkets beslut.
Regeringen har fattat beslut om ett tillfälligt kommunbidrag på totalt 390 miljoner kronor med syftet att ensamkommande som fyller 18 år ska kunna stanna i den kommun de rotat sig i. I målgruppen nämns även personer som fått avslag på sin asylansökan och som har överklagat.
Av dessa pengar får Gnesta kommun drygt 1 miljon kronor i år, och ytterligare en halv miljon i början av nästa år. Det räcker dock inte långt om man till exempel vill låta någon som fyllt 18 år bo kvar på ett HVB-hem.
‒Ekonomiskt räcker det inte för att många ska få möjligheten att stanna och fullfölja sina studier i kommunen. En plats på ett HVB-hem kostar 1350 kronor per dygn, säger Maud Höglander, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen.
Ingrid Jerneborg Glimne (M), ordförande i vuxen- och omsorgsnämnden, håller med om att det statliga bidraget inte räcker särskilt långt.
‒Jag tycker att det är oförskämt att regeringen säger att man skickar ut tillräckligt mycket pengar. 390 miljoner låter som mycket, men det är det inte.
Av de 43 ensamkommande ungdomarna som är anvisade till Gnesta fyller ungefär hälften 18 år i år, berättar Jerneborg Glimne. Kommunbidraget har räckt till att en kille med permanent uppehållstillstånd fått stanna i Gnesta efter sin 18-årsdag.
Om pengarna fanns, tycker du att alla borde få stanna i respektive kommun när de fyllt 18 år?
‒Det är ju en politisk prioritering man gör i så fall, frågan är väl hur länge man ska betala för ungdomar som kanske ska utvisas sen. Men den bedömningen gör vi inte i kommunerna, säger Ingrid Jerneborg Glimne.
Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs en felaktig kostnad för vad en plats på ett HVB-hem kostar.