Att komma som flykting från ett krigsdrabbat land för att börja ett nytt liv i Gnesta är en stor omställning. Utan familj och vänner i sin närhet ska man förtränga krigsminnen, lära sig ett nytt språk och samtidigt leva under andra normer och regler i vardagslivet.
– Vi har verkligen inte velat komma med pekpinnar, men däremot ställer vi frågor kring kontroversiella ämnen. Det är samtalen som är det viktiga, menar Karin Ekermann. Studiefrämjandet, som tagit fram studiematerialet Älskade barn.
Studiecirklarna vänder sig till nyanlända föräldrar och utgår från FN:s barnkonvention. I Gnesta har ungefär 10-15 vårdnadshavare varit med på varje enskilt möte. Bland annat har man tagit upp frågor kring regler, jämställdhet och rättigheter berättar Maria Johansson, integrationsansvarig Gnesta kommun.
– Det har varit många bra samtal och frågor. En pappa undrade exempelvis om det var ok att efter en lång diskussion på morgonen ändå lyfta in sitt skolvägrande och gråtande barn till bilen för skjuts till skolan,
Maria Johansson menar att det ofta förekommer en så stark rädsla för socialtjänsten att man ibland inte vågar fostra barnen.
– I sitt forna hemland har man haft en stor familj som skyddsnät och liten tillit till myndigheter. Här i Sverige är det ju ofta tvärtom.
Under de åtta tillfällen som kursen pågått har man bland annat fått chansen att ställa frågor till olika myndighetsrepresentanter som socialtjänst och polis.
Haifaa Kurabi, mamma till tre barn, tycker träffarna varit givande.
– Det har varit väldigt bra information. Bra att också få veta mer om vaccinationer och lyssna på andra föräldrars frågor, menar Haifaa.
– Som förälder här i Sverige är jag orolig för hur jag ska skydda mina barn från droger. När jag vid ett tillfälle stod vid Södra station så fick jag flera förfrågningar om att köpa hasch, säger Mamod Massry, pappa till två barn.
Tonårstiden är kanske den tid som är tuffast för många föräldrar. Kulturkrocken kan i många fall bli tydligare i familjer som har rötter i andra länder.
– Barnen växer upp och börjar leva sitt eget liv, och influeras av normer och värderingar som kan gå på tvärs med föräldrarnas, hävdar Anna Ahlstedt, Studiefrämjandets kursledare.
Kanske det även blir en ny cirkel på tigrinja för de som flytt från Eritrea och numera lever i Gnesta.