Kombinationen boxning och Parkinsons sjukdom kanske många förknippar med den flerfaldigt belönade världsmästaren i tungvikt, Mohammad Ali som drabbades av Parkinsons några år efter att han avslutat sin boxningskarriär. Vissa experter hävdar att sjukdomen bröt ut på grund av alla hårda slag som superstjärnan fått mot huvudet under karriären men två år efter hans död går meningarna fortfarande isär.
Att boxning är bra träning för Parkinsonsjuka har ett gäng amerikanska forskare däremot lyckats bevisa och nu har fenomenet nått Nyköpings boxningsklubb som varje tisdag erbjuder boxningsträning för Parkinsondrabbade. För att locka fler deltagare arrangerades under tisdagen öppet hus Nyköpings boxningssällskaps lokal i gamla sporthallen. På plats fanns även Narva boxningsklubb som år 2015 var den första svenska klubb som startade träning för Parkinsonsjuka.
‒Det finns en allsidighet i boxning som gynnar Parkinsondrabbade. Men framför allt handlar det om att röra sig och att inte sitta hemma, säger Hans Lindahl, ordförande i Narva boxningsklubb som de två senaste åren hjälpt till att få i gång Parkinsonboxning på ytterligare elva klubbar runt om i landet.
Forskning visar att det kognitiva momentet i boxningen är extra gynnsamt. Att använda händerna och armarna samtidigt som hjärnan används. Att öva på att sträcka ut hela armen är också bra visar forskning. Kombinationen ljud och rörelse är också bra, därför har man lagt in taktfasta moment i träningen där man exempelvis upprepar vänster, varje gång man går med vänster ben i backen.
‒Vi kallar det "quing" men det fungerar som ett slags mantra som man även kan använda i vardagen. Man kanske får stopp mitt på ett övergångsställe och inte kommer vidare. Då kan man använda rösten och upprepa sitt mantra för att komma framåt, förklarar Hans Lindahl.
Nyköpingsbon Alf Carlsson har haft Parkinson i 15 år och hoppade på boxningsträningen så fort han fick höra talas om den i januari. För honom är träningen ett nödvändigt ont men ännu är det för tidigt att svara på om boxningen hjälpt honom.
‒Om man inte tycker om motion är detta riktigt kul, och man får slå bort lite av aggressionerna som kommer med sjukdomen, säger Alf.
Han menar att sjukdomen sätter sig lika mycket på psyket som utåt. Parkinson är en neurologisk sjukdom där de dopaminproducerande nervcellerna dör. När hjärnan får för lite dopamin får den drabbade symptom som skakningar och långsamma rörelser. I Alf Carlssons tog det tre år att fastställa att det var Parkinson han hade drabbats av. Och sjukdomen debuterade som djup depression. I dag äter han 16 tabletter om dagen för att lindra symtomen av sjukdomen och har accepterat sitt öde.
‒Man måste acceptera sjukdomen, annars kan man lika gärna lägga av. Jag kan verkligen rekommendera boxningen, fast man får räkna med träningsvärk i axlarna efter de första gångerna, säger han.
2017 gjorde SVT ett inslag om boxning för Parkinsonsjuka och intervjuade då Stephanie Combs-Miller, docent och chef för fysioterapifakultetet på universitetet i Indianapolis i USA.
Under två år har hon och hennes forskarteam följt närmare 90 personer med Parkinsons sjukdom. Hälften av gruppen deltog i det anpassade boxningsprogrammet, Rock Steady Boxing. Andra hälften tränade på andra sätt.
– Vi kan med säkerhet säga att deras rörlighet, styrka och välbefinnande var bättre hos parkinsonboxarna än de som inte boxats, uppgav Combs-Miller till SVT Nyheter.
Parkinsons sjukdom är obotlig. Men med rätt medicinering och träning går det att dämpa sjukdomsförloppet, enligt Combs-Miller.
Skiner som en sol gör boxningsdebutanten Klas Wikander. Det är första gången han testar boxning och efter en avvaktande inledning hittar han en sparringpartner i Narvaklubbens Fredrik Croneborg som boxats i två år.
‒Det gäller att han bra approach annars får man hoppa undan, skämtar Klas.
‒Såg ni att jag drog en högerkrok förresten.
Fotnot: Parkinsonboxning sker i gamla Sporthallen varje tisdag klockan 10.00 från och med vecka 11