Hästen i centrum när Mats jobbar

Mats Gunnarsson gillar sitt jobb. Älskar det rent av. En av anledningarna är att han får vara deckare hela dagen lång. Och så har han alltid tyckt om hästar. – Jag gillar att jobba med djuret. Att göra så att det mår bra igen och kanske förebygga skador, säger han.

Akupunktur hör till en av tre behandlingsmetoder som Mats Gunnarsson använder sig av. Han känner försiktigt på Calvin Cavats rygg och sätter sedan in nålen.

Akupunktur hör till en av tre behandlingsmetoder som Mats Gunnarsson använder sig av. Han känner försiktigt på Calvin Cavats rygg och sätter sedan in nålen.

Foto:

Övrigt2017-03-06 13:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mats skulle egentligen ha blivit veterinär, det var tanken ända sedan barnsben. Han fick sin första ponny när han var fem år så hästarna var viktiga att få med i livet på något sätt.

Men som för så många andra veterinärentusiaster räckte inte betygen riktigt till utan han fann en egen väg till drömjobbet.

När Mats gick på gymnasiet började han sommarjobba i ett travstall och efter studenten fick han chans att flytta till USA och jobba under Bo Milton, proffstränaren som är någon slags hovslagar-guru, under två omgångar.

– Jag ringer honom fortfarande om jag vill ha tips om specialskoning. Ändrar man en skoning kan det ändra en hel bild på en häst, säger Mats och visar entusiastiskt upp olika typer av skor som kan underlätta för hästen.

Med den bakgrunden blev steget över till hästterapeututbildningen på Strömsholm inte så stort.

Det var 20 år sedan och Mats har inte ångrat en enda sekund som det verkar.

Mats plockar in sin före detta travhäst Calvin Cavat som numera är ridhäst. Det är dags att visa vad han vanligtvis sysslar med på dagarna.

Att hitta felet på hästen, det är detektivarbetet i ett nötskal.

– Det gäller att ta reda på om exempelvis ett ryggproblem är det primära problemet eller om ryggen är ett sekundärt problem på grund av att hästen avlastar en annan skada.

Därför är det viktigt att undersöka hästen noggrant från nacken ned till bakersta foten.

– Jag klämmer och känner, men det gäller att vara försiktig. Det är som när du går till kiropraktorn, om du har ont på ett ställe och han klämmer lite hårdare än vad han borde just där, så kommer du att reagera.

Och med en häst under fingrarna, speciellt en nervös ung sådan, så kan det sluta olyckligt.

– Jag brukar direkt visa vem det är som bestämmer, snällt, men bestämt, sedan är det viktigt att ta det lugnt. Inte stressa, det blir aldrig bra. Om hästen är spänd så blir det svårare att behandla den, särskilt kiropraktiskt.

Efter det brukar han plocka ut hästen och longera den – låta den springa runt honom med en lång lina – för att se hur den rör sig.

Och så måste han kanske få lite bakgrundsfakta från tränare och veterinär. Som Mats säger är samarbetet med dem väldigt viktigt.

– Vi är som ett team, numera har en del veterinärer faktiskt en equipeterapeut anställd hos sig. Jag har en fem–sex veterinärer jag brukar rekommendera och samarbeta med. Jag tar hand om rörelseapparaten, veterinärerna har då uteslutit hältor. Men det gäller att bolla problemet. Hästen är i centrum och då får man vara prestigelös.

En skada behöver som sagt inte vara en ren skada från början. Mats berättar om ett tillfälle då han i ett travstall stötte på flera unghästar på en och samma gång som var ömma i kroppen.

– Och det konstiga var att i den här proffstränarens tävlingsstall så mådde de andra hästarna bra, både de unga och de äldre. Efter ett par dagar ringde han och berättade att han hade gett de här andra unghästarna, som han inte alls hade tränat hårt, proteinrikt foder. Så hela problemet uppstod på grund av fodret.

Mats har tre sätt att behandla sina kunders hästar; med akupunktur, laser och kiropraktik.

– Akupunkturen gör bland annat att man kan släppa på spänningarna i muskulaturen. Lasern är till för att förbättra återhämtning och ger en snabbare läkning. Med kiropraktiken får man tillbaka den normala rörligheten i lederna, jag jobbar mest kiropraktisk i länd- och korsryggen. Ibland är problemet just ryggen, ibland sitter det någon annanstans. Det gäller som sagt att hitta huvudproblemet, för annars är hästen tillbaka hos mig om en vecka igen med samma ryggproblem.

Under åren som gått har Mats gått från att jobba bara i travstall, till att ta hand om "vanliga" hästar också.

– Ena gången kan det vara en shettis, nästa en ardenner, men för det mesta arbetar jag med travare och ridhästar. I en del stall återkommer jag regelbundet.

För Mats påpekar att precis som för vilken idrottsman som helst gäller det att få tag i problemet innan det blir en skada. Att förebygga alltså.

För fyra år sedan åkte han skytteltrafik mellan Nyköping och Paris där han bland annat hjälpte till på travtränaren Jörgen Westholms filial.

– Jag har jobbat med honom och hans hästar i många år och gör det fortfarande, fast bara i Sverige. Jag har lärt mig mycket av honom också.

Medan Mats sticker sina akupunkturnålar i valacken står denne alldeles still. Han är van vid den här typen av behandlingar sedan sin tid som travhäst .

– Jag låter nålarna sitta i 15–20 minuter, säger han.

Att behandla en häst så här ger 96 timmars karens innan man får tävla.

– En fotbollsspelare kan få en spruta i sin ömma fot eftersom han har en viktig match att spela, men vi får inte dölja en smärta på en häst.

Har den ont så ska den behandlas, inte tävla. Och att hästen är i centrum när Mats jobbar råder ingen tvekan om.

Mats Gunnarsson

Ålder: 40 år.

Familj: Dottern Celine.

Bor: Nyköping.

Yrke: Equiterapeut.

Gör på sin fritid: Tog amatörslicens som travkusk för 19 år sedan och har sedan fyra-fem år börjat köra fler lopp. Årets höjdpunkt brukar vara Amatörbästen under hösten. Just nu har en egen travare hemma, Wind Knight, som han hoppas mycket på.

Gör när han inte håller på med hästar: Skidåkning, gillar slalom, att dansa och tränar dottern i fotboll, IFK Nyköpings flickor 06.