Oxelösunds hamn planerar att bygga en LNG-terminal. Här ska flytande naturgas kunna tas emot och bunkras för att i första hand förse SSAB med metangas. Något som ståltillverkaren behöver när de går mot att minska sina koldioxidutsläpp, i första steget genom anskaffandet av en ljusbågsugn om knappt tio år.
Hamnbolaget ägs till hälften av Oxelösunds kommun och till hälften av SSAB och det är hamnbolaget som ska bilda dotterbolaget.
– Primärt ska terminalen förse SSAB i Oxelösund och Borlänge med naturgas. Samtidigt ska den vara öppen för andra affärer. Den skulle exempelvis kunna förse verk i Bergslagen med naturgas, sa Erik Zetterlund som är vd för Oxelösunds hamn.
Många undrar säkert om kommunen tar en ekonomisk risk när vi går in i det här
Men det är ingen liten investering det handlar om. 800 miljoner kronor har investeringstaket satts till, även om Zetterlund tror att det är högt räknat. Samtidigt söker Oxelösunds hamn efter en extern partner som vill vara med till hälften i dotterbolaget.
– Är det här ett nollsummespel, så att bolaget bär sina kostnader självt? Undrade kommunfullmäktigeledamoten Katarina Jacobsson (M).
– Det är tänkt att SSAB ska bära kostnaderna och att bolaget ska bära en liten vinst, så är det tänkt, sa Erik Zetterlund.
Kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) gick upp i talarstolen och tog tag i frågan hon trodde alla ville ställa.
– Många undrar säkert om kommunen tar en ekonomisk risk när vi går in i det här i och med att vi är delägare i hamnbolaget, och som delägare säger ja till att bilda dotterbolaget. Jag skulle säga nej på den frågan, sa hon.
– SSAB tar risken och ska garantera anläggningen. I värsta fall skulle SSAB få betalningsbekymmer, men i så fall får vi gigantiska bekymmer av andra anledningar, sa Zetterlund.
Andre vice ordföranden i kommunstyrelsen, Patrik Renfors (V) pekade på att kommunen nu blir delaktig i en miljösatsning.
– Det här är steg ett i en lång process. Starten för den största miljösatsningen i Oxelösunds historia. Att SSAB på sikt blir fossilfria är inte bara bra för Sverige utan hela världen, sa han.