Nyligen meddelade regeringen att pensionsÄldern kan höjas innan valet. Det Àr ett positivt besked, men en ny undersökning frÄn Jusek visar att endast var femte av de som Àr mellan 50 och 64 Är vill jobba efter 65 Är. I Södermanland Àr 47 procent av befolkningen över 45 Är. För att sÀkra framtidens vÀlfÀrd mÄste politikerna i lÀnet nu prioritera de faktorer som gör att mÀnniskor vill arbeta lÀngre.
Ett lÀngre arbetsliv Àr nödvÀndigt om vi ska klara framtidens vÀlfÀrd. Att förlÀnga arbetslivet Àr sÀrskilt angelÀget i kommuner dÀr en stor andel av befolkningen Àr Àldre. I Södermanland Àr andelen som Àr 45 eller Àldre 47 procent, och mer Àn var femte Àr över 65 Är. I flera enskilda kommuner Àr andelen högre. För att klara utgifterna framöver krÀvs att fler arbetar lÀngre.
MÄnga mÀnniskor vill dock inte jobba lÀngre Àn till 65. Nya siffror frÄn Jusek visar att endast var femte i Äldern 50 till 64 vill jobba efter 65 Är. Endast 19 procent av alla kvinnor vill fortsÀtta arbeta. Tre av tio har ocksÄ det senaste Äret övervÀgt att gÄ ner i arbetstid trots att det skulle innebÀra lÀgre lön.
Att inte vilja eller kunna arbeta lÀngre upp i Ären hÀnger i ihop med hur vi mÄr pÄ och av jobbet. Jusek organiserar akademiker med vÀlavlönade och utvecklande jobb som har goda förutsÀttningar för att orka och vilja jobba lÀngre. En fÀrsk rapport frÄn Jusek visar dock att arbetsmiljön för akademiker har försÀmrats de senaste Ärtiondena. Studien visar ocksÄ att utvecklingen av arbetsmiljön Àr klart sÀmre för kvinnor Àn för mÀn. Resultaten, i kombination med höga sjuktal kopplade till psykisk ohÀlsa, lÀgger en dÄlig grund för ett lÀngre arbetsliv för akademiker.
Ekonomiska incitament rÀcker inte för att mÀnniskor ska vilja arbeta lÀngre. Enligt LÄngtidsutredningen 2015 krÀvs framför allt ett ökat vÀlbefinnande i arbetet. Blicken behöver alltsÄ riktas mot faktorer som skapar en bra arbetsmiljö och gör det attraktivt att jobba lÀngre. Siffor frÄn Jusek visar ocksÄ vilka faktorer som Àr viktigast för att de mellan 50 och 64 Är ska vilja jobba efter 65 Är. Högst pÄ listan hamnar bra kollegor, utvecklande arbetsuppgifter, lÄg stress, balans i livet och relationen till chefen. Hög lön hamnar lÀngst ner pÄ listan.
Om en höjning av pensionsÄldern i praktiken ska leda till att fler arbetar lÀngre mÄste arbetsmiljön förbÀttras snabbt. Idag fokuserar lagstiftningen och föreskrifterna pÄ arbetsmiljöomrÄdet för ensidigt pÄ att undvika ohÀlsa, medan faktorer som gör att mÀnniskor mÄr bra pÄ och av jobbet fÄr begrÀnsat utrymme. HÀr har regeringen, med socialförsÀkringsminister Annika StrandhÀll i spetsen, ett viktigt uppdrag i att stÀlla om arbetsmiljöpolitiken. Men ett stort ansvar vilar ocksÄ pÄ politiker och arbetsgivare i Södermanland. Inte minst pÄ kommunerna, som bÄde har mÄnga anstÀllda, Àr beroende av skatteintÀkter och behöver vara attraktiva arbetsgivare för att rekrytera akademiker.
Om politiker och arbetsmarknadens parter i Södermanland tillsammans fokuserar pÄ att förbÀttra de faktorer som kan bidra till att mÀnniskor vill arbeta lÀngre kan bÄde vÀlfÀrden och kompetensförsörjningen sÀkras.
Sofia Larsen
ordförande för Jusek
Magnus Hedberg
vd pÄ Jusek