SSAB-projekt får en halv miljard – fossilfritt stål är målet: "Viktigt stöd"

528 miljoner kronor. Projektet som ska försöka ta fram ett fossilfritt sätt att framställa stål på har fått Energimyndigheten att ta fram den stora plånboken – och nu tas första spadtaget.

Masugnen som teknik kan bli ett minne blott. Nu tas det första spadtaget för en försöksanläggning i Luleå där målet är att få fram ett fossilfritt sätt att tillverka järn på.

Masugnen som teknik kan bli ett minne blott. Nu tas det första spadtaget för en försöksanläggning i Luleå där målet är att få fram ett fossilfritt sätt att tillverka järn på.

Foto:

Övrigt2018-05-30 19:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SSABdriver tillsammans med LKAB och Vattenfall Hybrit-projektet där man ska försöka utveckla en fossilfri ståltillverkning. Det nuvarande sättet att framställa järn ger extremt höga koldioxidutsläpp och SSAB tror att Hybrit skulle kunna minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent och Finlands med sju procent.

Under onsdagsförmiddagen tas det första spadtaget till försöksanläggningen i Luleå av bland andra statsminister Stefan Löfven (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP).

– I och med att SSAB i Oxelösund ställer om till skrotbaserad ståltillverkning med ljusbågsugn är vi beredda på omställningen när Hybrit väl fungerar, säger Tomas Hirsch som är projektledare för SSAB Oxelösunds naturgasprojekt och ansvarig för energifrågor på SSAB.

Det handlar om 528 miljoner kronor i skattepengar – är det värt det?

– Det tycker vi absolut. Sverige har ambitionen att vara fossilfritt till 2045 och det här stödet visar att det tas på allvar. Ett långsiktigt stöd från staten är otroligt viktigt, säger Hirsch.

Totalt kommer Energimyndigheten att stå för 37 procent av kostnaderna och företagen för resten av de 1,4 miljarder som själva pilotfasen av projektet beräknas kosta.

Energimyndigheten har tidigare bidragit med 70 miljoner kronor till förstudie och forskningsprojekt samt planering och projektering av den pilotanläggning som nu börjar byggas i Luleå.