Uppmärkta leder ska få ut cyklister i skogen

Snart kan Trosatrakten bli ett Mecka för fritidscyklister. Det finns nu sammanlagt nära fyra mil MTB-leder på Bergs gård och i Vitalisskogen och ett projekt för att knyta samman dessa och övriga leder runt Sörmlandskusten är i uppstartsfasen.

Veronica Carlson, Magnus Jonsson och Jonas Knutsson på Bergstoppen på Bergs gård.

Veronica Carlson, Magnus Jonsson och Jonas Knutsson på Bergstoppen på Bergs gård.

Foto:

Övrigt2018-01-13 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Vi siktar på att bli cykelvärldens motsvarighet till Chamounix, säger Jonas Knutsson med ett skratt.

Han är ordförande i Västerljungs IF och har cyklat mountainbike, MTB, i tjugo år. Tillsammans med Magnus Jonsson, som äger och driver Bergs gård rum och relax utanför Västerljung, har han under flera år utvecklat MTB-leder i hagar och skogar runt gården. Nu finns det så många leder runt gården, 20 kilometer sammanlagt, att den kallas MTB-arena. För cyklister som vill ha action direkt från start så är det bara att cykla ut i kohagen och trampa iväg ut på någon av alla Bergs Gårds leder och stigar. Integralhjälm om man står på näsan och en heldämpad MTB rekommenderas.

– Nu är nästa steg att skapa en destination som innehåller både MTB, fritidscykling och landsvägscykling. Vi måste ha ett brett utbud för att det ska bli intressant att ta sig hit, säger Jonas Knutsson.

Tanken är att knyta samman arenor genom befintliga grusvägar, för att få ordentlig längd på cyklingspassen för de mer erfarna.

Leader Sörmlandskusten har gett bidrag till en förstudie och i början av januari är det möte mellan turistansvariga i Trosa, Oxelösund och Trosa kommun.

Veronica Carlson är projektledare för Sörmlandskustens projekt Outdoorweekend och aktiv i Trosa Stigcyklister som anlagt MTB-leden i Vitalisskogen. Hon återknyter till liknelsen med den berömda skidorten.

– Utmaningen just nu är att kartlägga vilka områden som har potential och se vad det finns för hyfsat närliggande områden så det blir lätt att åka på en plats en dag och på en annan nästa, säger hon.

Det handlar inte bara om själva lederna utan också vad som behövs runtomkring med uthyrning av cyklar och boende. En annan utmaning är att hitta en gemensam märkning för MTB-leder, motsvarande svartpist för erfarna och grön för nybörjare.

– Det måste finnas variation så att hela familjen kan åka på samma plats, på Bergs gård finns både grön och svart led, säger Jonas Knutsson.

En annan utmaning kring cykellederna är att hitta markägare som vill vara med. För Magnus Jonsson är valet lätt.

– För mig är det bara roligt. Jag är ju intresserad av cykling och ser det positivt att både vi och våra gäster kan komma ut i skogen, säger han.

För privata markägare som inte har rumsuthyrning på gården kanske det inte är lika attraktivt, eftersom det kräver en del arbete att hålla lederna cyklingsbara och att det ännu är svårt att ta betalt för själva cyklingen.

– Men det finns stora offentliga markägare, till exempel Nynäs som ägs av landstinget. De har ju också ett uppdrag att få ut folk i skogen, säger Jonas Knutsson.

När destinationen etablerats ska det även gå att ansluta sig för utomstående markägare, även i närliggande kommuner som Gnesta kommun.

– Då kommer vi ut och provcyklar och märker upp. Det ska vara en kvalitetsdeklaration motsvarande snögaranti, säger Jonas Knutsson.