På fredagsförmiddagen drogs de sista sladdarna på plats i den nya stora utställningen som tagit plats inne i Art Lab Gnestas konsthallar. Fyra videoverk bildar tillsammans utställningen "Gränsens språk, språkets gränser" där konstnärerna Meira Ahmemulic och Sophie Vuković vrider och vänder på begrepp och föreställningar om identitet, hemhörighet och språk.
I den stora salen presenteras två olika verk, projicerade på varsin sida om ett stort svävande block som upptar hela salen. "Något fint måste hända" möter besökaren i dörren och kliver man lite längre in och byter betraktningshåll visas "Crnogorci/Montenegriner", båda signerade Meira Ahmemulic.
‒I filmen Crnogorci/Montenegriner ser vi Meiras egen pappa sittandes i en soffa, munnen rör sig men utan ljud. Istället får vi höra berättarrösten presentera fördomsfulla och stereotypa föreställningar om montenegrinska män som beskrivs som opålitliga, kriminella och arbetsskygga. Den sätter ljus på hur begrepp och föreställningar riskerar att stelna och hur långt bort stereotypen står från verkligheten, säger Sebastian Dahlqvist som är curator för utställningen.
I den mindre konsthallen visas Sophie Vuković’s film "Shapeshifters". Filmen börjar och slutar i den stora antirasistiska manifestation som 2013 hölls i Kärrtorp och vrider på begreppen i en filmisk essä om migration och längtan efter tillhörighet bortom nationella gränser. Vuković blandar arkivbilder, iscensättningar och bilder från sin familjs vardag och går på djupet i frågor som rör gemenskap bortom nationsgränser.
‒Det är en väldigt stark film som bland annat lyckas ringa in begränsningarna i våra föreställningar om hem och möjligheten att hitta hem, bortom nationernas gränser, säger Sebastian Dahlqvist som liksom Art Lab Gnesta-kollegorna Signe Johannessen och Erik Rören och stolta över att få visa filmen i Gnesta.
‒Det känns fantastiskt kul, båda konstnärerna är väldigt i ropet och deras konst passar väldigt bra ihop med vår avslutning på året, ljusmanifestationen Momentum där vi hyllar FN:s allmänna förklaring till mänskliga rättigheter, säger Signe Johannessen.
Momentum Gnesta arrangeras för tredje året och är en manifestation som brukar locka man ur huse på orten. Art Lab Gnesta, Långsjö teater och Lokstallet Gnesta arrangerar tillsammans med företag och får även kommunalt stöd.
‒Vi samlas hos oss på Art Lab klockan 16 och går gemensamt fackeltåg längs med sjön till Lokstallet där det blir glögg, tal och körsång. Det här är en av årets höjdpunkter, det finns en fantastisk vilja att inkludera bland Gnestaborna, säger Signe Johannessen.
Men innan manifestationen sker ytterligare en vernissage i lokalerna, närmare bestämt i garaget. Under hösten har en grupp barn och ungdomar från Gnesta gått på workshop hos illustratören Martin Ander, känd som kort och gott Mander. Nu visas resultatet, affischkonst med såväl politiska som medmänskliga och även husdjurshyllande budskap.
Utställningen med Meira Ahmemulic och Sophie Vuković pågår till den 4 februari nästa år.