Förnyad krogkris när hemarbetet tar vid

Semestrarna är slut. Då ökar krisen för restaurangnäringen igen. Hemarbetet får citykrogarna att knäa.

Nu flyttar krogarna in och då gäller avstånd i lokalen. Arkivbild.

Nu flyttar krogarna in och då gäller avstånd i lokalen. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson/TT

Arbetsmarknad2020-09-01 05:35

Efter vårens akuta kris började gästerna så sakteliga komma tillbaka igen. Men nu vänder det återigen till det sämre för landets restauranger.

Från ett intäktsras runt 70 procent i våras förbättrades läget stadigt. I slutet av juli låg försäljningstappet som lägst runt 20–25 procent jämfört med samma period förra året. Nu de senaste veckorna ligger nedgången på runt 40 procent igen, enligt statistik från bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, som baserar sina siffror på analysföretaget Caspeco med 600 restauranger som bas för mätningen.

Det är läget för riket, i Stockholm är det ännu sämre, baserat på vad 150 restauranger svarar.

Uteserveringar

– Det finns en jättestor oro inför hösten, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Det finns flera orsaker till att krogarna tappar gäster på nytt. Uteserveringarna lockar inte lika mycket längre och inomhus måste restauranger av smittorisk glesa ut mellan borden.

Och när människor börjar jobba igen, många hemifrån, blir det mindre folk på stan som äter lunch eller tar en öl eller en matbit efter jobbet.

– Det är speciellt svårt för krogarna i citylägen, säger Siljhammar.

Kräver mer

De sämre försäljningssiffrorna passar nu Visita vidare till politikerna i budgetförhandlingarna.

– Vi har en tät dialog med politiken. Jag förväntar mig ett besked om ett förlängt omställningsstöd, allt annat vore verklighetsfrånvänt, säger Siljhammar.

Men efterfrågan på det så kallade omställningsstödet, möjlighet för företaget att få täckning för fasta kostnader om intäktsfallet var minst 30 procent i mars och april, har varit relativt klent.

Krångliga regler, ger Jonas Siljhammar som en förklaring och att det bara gällde mars och april. Skulle det förlängas så skulle inflödet av stödansökningar öka, tror han.

Fakta: Omställningsstödet

Fram till 5 augusti hade Skatteverket tagit emot nästan 12 000 ansökningar om det så kallade omställningsstödet. Sammanlagt hade företagen då ansökt om 866 miljoner kronor i stöd. Mest pengar, cirka 320 miljoner kronor, har gått till hotell- och restaurangbranschen.

Omställningsstödet, som infördes i våras, ska hjälpa företag vars omsättning minskat med minst 30 procent under mars och april till följd av coronapandemin. Företag kunde ansöka om stödet fram till 31 augusti.

Regeringen sänkte nyligen prognosen för hur mycket stödet kostar statskassan i år, från inledningsvis 39 miljarder till sju miljarder kronor.

Källa: Skatteverket, regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!