AI-efterfrågan lyfter halvledarjättens rapport

Taiwanesiska halvledarjätten TSMC, som är avgörande för tillverkningen av bland annat Iphone, levererade ett starkt kvartalsresultat som överträffade förväntningarna.

TSMC är världens största kontraktstillverkare av halvledare. Arkivbild.

TSMC är världens största kontraktstillverkare av halvledare. Arkivbild.

Foto: Chiang Ying-ying AP/TT

Ekonomi2023-10-19 08:40

Bolagets nettointäkter för tredje kvartalet var 6,5 miljarder dollar. Analytikernas estimat låg på 5,8 miljarder dollar.

TSMC, världens största kontraktstillverkare av halvledare, noterar en bruttomarginal på 54,3 procent – bättre än väntade 52,9 procent.

Hög global efterfrågan på utveckling inom artificiell intelligens hålls fram som en starkt bidragande orsak till halvledarjättens positiva resultat. TSMC levererar stora mängder så kallade AI-acceleratorer, till bland andra det tunga amerikanska halvledarbolaget Nvidia.

Bolagets investeringar under årets första nio månader, enligt måttet capex, uppgick till 25,2 miljarder dollar. Helårsmålet för 2023 är investeringar på 32-36 miljarder dollar.

Men TSMC betonar samtidigt att deras kapacitetsförmåga att producera halvledare kommer att begränsas påtagligt under 2024.

Tänkbara orosmoment för TSMC är de allt hårdare tongångarna mellan USA och Kina. Peking har infört exportrestriktioner för två sällsynta mineraler som är avgörande i tillverkningen av halvledare, varav Washington replikerat med att begränsa kinesiska företags tillgång till amerikanska molntjänster som använder AI, däribland Amazon och Microsofts tjänster.

Minskad efterfrågan på Iphones och Kinas hackande ekonomi, som inte återhämtat sig lika starkt som väntat efter pandemin, pekas ut som andra eventuella bekymmer för TSMC.

Fakta: Halvledare

Ordet halvledare – "semiconductor" på engelska – härrör från att materialet inte leder ström lika bra som en ledare i metall, men inte heller isolerar helt. Råvaran kan exempelvis vara kisel, germanium eller selen, som utformas och dopas för att få rätt egenskaper.

De allra första halvledarna tillverkades på 1800-talet, men industriellt genomslag fick de först i slutet på 1940-talet i samband med transistorradion. I dag är de ofta tunnare än hårstrån och sammanlänkade på så kallade chip med myriader av trådar och kopplingar, som i sin tur används för att styra processer i allt från datorer, mobiler och bilar eller sjukvårdsutrustning, vapen, energisystem och vitvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!