Börsen närmar sig årslägsta: "Uppenbar risk"

Dyster stämning råder på Stockholmsbörsen som närmar sig en ny lägstanivå för året. Risken för ett nytt bottenrekord är stor, enligt SEB-strategen Johan Hagbarth – som samtidigt spår att börshumöret kan bli aningen muntrare framöver.

En hel del orosmoln tornar upp sig bakom Stockholmsbörsen. Arkivbild.

En hel del orosmoln tornar upp sig bakom Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Ekonomi2022-04-27 06:00

Den 8 mars nådde OMX-indexet den lägsta nivån hittills i år. Därefter skedde en återhämtning som varade i en knapp månad.

Men sedan 5 april har siffrorna vänt ner på nytt och efter tisdagens nedgång är nu Stockholmsbörsen nära att nå en ny botten.

– Det finns förstås en uppenbar risk att det blir så, vi har flera tuffa förutsättningar som påverkar omvärlden och bolagen, säger Johan Hagbarth.

Bland de faktorer som spelar störst roll pekar han särskilt på inflationen, som har kopplat greppet och dämpat tillväxten i världsekonomin.

– Vi har ju under de senaste månaderna behövt anpassa oss efter den besvärande höga inflationen som kommer att leva kvar längre än väntat och det har tvingat centralbankerna att agera.

– Balansgången för centralbankerna, som ju har väntat med att sätta i gång åtstramningar för att vara säkra på att stimulera tillväxten, har blivit allt tuffare.

Stark rapportsäsong

Men det finns också ljuspunkter som skulle kunna leda till en gladare börs på sikt, säger Johan Hagbarth. Han lyfter bland annat fram att rapportsäsongen var starkare än förväntat.

– Sedan kommer inflationssiffrorna att börja vika neråt och vi har en del finanspolitiska åtgärder som kan ge stöd. Dessutom finns det tecken på att myndigheterna i Kina är på väg att mjukna en del vad gäller balansen mellan covidbekämpning och ekonomisk tillväxt.

En annan faktor som påverkar världens ekonomier är förstås det ryska invasionskriget i Ukraina. Johan Hagbarth anser dock inte att detta, beroende på utvecklingen, nödvändigtvis kommer att spela en central roll för börsen framöver.

– Om man tänker sig att det scenario vi ser nu, alltså att det rör sig ganska långsamt, består i ytterligare några veckor så tror jag att finansmarknaden inte kommer att fokusera så mycket på det. Vilket man förstås kan tycka låter märkligt, säger han.

Viktiga räntebesked

Vad som däremot garanterat har stor börsbetydelse är räntebeskeden från amerikanska centralbanken Federal Reserve.

– Det är det som kommer att styra börsåret, säger Johan Hagbarth och tillägger att marknaden redan har räknat in relativt omfattande höjningar.

Om scenarier av den här typen, som är negativa för bolagen, inte slår in kan utvecklingen vända. Men Johan Hagbarth påpekar samtidigt att det är svårt att säga åt vilket håll det kommer att gå och att sannolikheten för en skakig börs framgent är hög.

– Jag skulle säga att volatilitet är nyckelordet i det här läget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!