Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror för sin del att Riksbanken river av plåstret och sänker sex gånger i år, för att sedan stanna på en styrräntan på 2,50 procent.
Lyssnar man på kollegorna på SEB får man en helt annan variant på hur styrräntan – just nu på 4,00 procent – i sju steg kommer sänka räntan till 2,25 procent i slutet av 2025.
Prognoserna varierar beroende på hur ekonomerna väger oväntat svaga svenska siffror mot alla oväntat starka indikatorer i USA – världens största ekonomi.
Kronförsvagning inget hinder
Handelsbanken, Riksbanken och marknaden är dock ganska eniga om vad som står för dörren. Prissättningen på räntemarknaden pekar mot tre sänkningar i år och ytterligare tre 2025. Detta speglar ganska väl den ränteprognos som Riksbanken presenterade i mars och vad Handelsbankens ekonomer sagt.
Kronans försvagning i år – minus 5 procent till cirka 11,70 kronor per euro – är inget hinder för räntesänkningar enligt Winsth och Persson.
– De kan sänka även om kronan faller till 11,80 per euro i alla fall. Och där är vi inte, säger Winsth.
Kronans historiska bottennapp mot euron i höstas var på 12 kronor per euro. Persson tror inte ens en tillfällig upprepning av den kursen borde sabba hans ränteprognos.
– Det beror förstås mycket på hur bestående en sådan kurs blir. Men om vi går upp dit temporärt för att Riksbanken går före ECB skulle det inte gör mig orolig, säger han.
Winsth tycker att Riksbanken hade kunnat sänka styrräntan redan tidigare i år utan några större negativa effekter.
– Men nu är vi där vi är. Det är inte så mycket att orda om. Sänker Riksbanken på varje möte i år kommer vi nog landa i en mjuk lågkonjunktur. Då är väl det okej, säger hon.
Kan slå mot tillväxten
Hon varnar för att den tillväxt på 0,4 procent som Nordeas ekonomer räknar med i år skulle utebli helt – och kanske ersättas av en minussiffra – om Riksbanken inte gör som hon vill.
Onsdagens räntebesked har vare sig penningpolitisk rapport eller en ny räntebana, där man kan se hur direktionen ser på styrräntan framöver.
Persson räknar dock med att riksbankschefen Erik Thedéen kommer att uttala sig i linje med den räntebana och inflationsprognos som kom med räntebeskedet i mars – trots alla varningssignaler om inflationsproblem från USA.