– Vi kan bara informera om att det troligtvis finns risker med att handla härifrån, säger Daniel Ahlström på Kemikalieinspektionen.
Skor med över 200 gånger så höga halter av hormonstörande ftalater än vad som är tillåtet. Kepsar med dubbelt så höga halter av det cancerframkallande ämnet formaldehyd än den tillåtna gränsen. Myndigheterna i Sydkorea har återigen gjort inspektioner av produkter från plattformarna Shein, Temu och även Aliexpress, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
I maj hittades halter av giftiga ämnen långt över vad som är tillåtet i produkter för barn. Då hade man inspekterat drygt 90 produkter från samma sajter där nästan hälften innehöll farliga ämnen.
"En problematik"
I Sverige har lågprisjättarna Shein och Temu stadigt vunnit mark, så pass mycket att Svensk Handel i somras gick ut och varnade för att sajterna hotar svenska företag och jobb. Konsumenter riskerar även att köpa produkter av dålig kvalitet då man lyder under olika regelverk.
Kemikalieinspektionen genomför regelbundet tillsynsprojekt där man inkluderar aktörer inom e-handeln. Vid inspektioner av produkter från Shein under 2023 och 2022 har vissa klarat sig helt utan anmärkning medan man hos andra funnit ämnen över de gränser som är tillåtna, bland annat olika ftalater men även spår av bly.
Även i produkter från Temu har man hittat för höga halter av ftalater och även kadmium.
Kemikalieinspektionen konstaterar att det finns en problematik med den här typen av företag.
– Det man kan tänka på som konsument är att en produkt som man kanske köper från någon av de här plattformarna kanske inte uppfyller de krav som finns på den europeiska marknaden eftersom produkten kommer ifrån ett land utanför Europa, säger Daniel Ahlström som är inspektör på Kemikalieinspektionen.
Information till allmänheten
Att kontrollera hela marknaden i Sverige är omöjligt, Kemikalieinspektionen jobbar med stickprov. Finner man något som avviker, kontaktar man plattformarna direkt.
– Så får de plocka ner produkterna som vi har hittat brister på och det brukar de flesta plattformar göra när vi kontaktar dem.
– Det är också angeläget att konsumenter blir medvetna så de har möjlighet att ta ett informerat beslut.
Samtidigt kan myndigheten inte styra vad folk köper, påpekar Daniel Ahlström.
– Vi kan bara informera om att det troligtvis finns risker med att handla härifrån och att man får vara medveten om det, säger han.