Ny lag kan få fler att binda boräntan: "Positivt"

Ett nytt lagförslag ska göra det billigare att byta bank även för en som bundit sitt bolån. Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, tror att den nya lagen kommer att ge effekt direkt.
–Fler kommer våga binda sina bolån och det är positivt för samhället, säger hon.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer. Arkivbild.

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer. Arkivbild.

Foto: Victor Brott

Ekonomi2024-12-08 15:46

I veckan presenterade regeringen ett nytt lagförslag som ska göra det billigare för konsumenter att bryta ett bundet bostadslån i förtid.

Dagens regler, som kan bli en kostsam historia för privatpersoner, har kritiserats från bland annat Finansinspektionen som menar att de främst gynnar bankerna.

– De som har bundit sitt lån på lång tid och plötsligt ska flytta kan få jättehöga kostnader, säger Christina Sahlberg på Compricer.

Vågar inte

En majoritet av svenskarna väljer rörliga boräntor. Christina Sahlberg tror att fler egentligen vill binda, men inte vågar eftersom de inte vet hur länge de ska bo kvar.

– Särskilt nu när de bundna räntorna är lägre än de rörliga, säger hon.

Med det nya förslaget, som har skickats på remiss till Lagrådet, behöver bankkunderna enligt regeringen inte längre betala för bankernas uteblivna ränteintäkter. Istället ska bankunderna enbart betala för de kostnader som uppstår vid förtidsbetalningen.

Christina Sahlberg beskriver det som en slags gyllene medelväg.

– Bankerna ska få betalt för sina kostnader, men inte för något risktagande. Det ska inte heller finnas incitament för personer att bryta ett lån enbart för att man tjänar på det. Det blir för hoppigt om folk ska börja tajma marknaden hela tiden, säger hon.

En helt slopad ersättning skulle också kunna innebära en risk att bankerna höjer räntorna som en kompensation för den uteblivna ersättningen, säger hon.

Stabilare ekonomi

Christina Sahlberg tror att effekten kommer att synas omedelbart när lagförändringarna träder i kraft den 1 juli nästa år.

– Vi kommer direkt att få se fler som binder och det är positivt. Det kan bli en stor förändring i samhället.

– I Sverige har bolånetagarna väldigt mycket rörliga bolån och det ses som ett stort hot, säger hon.

Räntekänsliga hushåll innebär att konsumtionen minskar när räntorna går upp.

– Då stannar Sveriges ekonomi upp. Om fler binder får vi en stabilare ekonomi eftersom vi blir mindre räntekänsliga.

– Bankerna tjänar redan enorma pengar. Om det här skulle betyda att banken inte får exakt lika mycket pengar så kommer det ändå vara positivt för samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!