Nya storvinster bäddar för aktieutdelning

Var är lågkonjunkturen? Den syns i alla fall inte hos industrijättarna och absolut inte hos bankerna.
–Det är historiskt höga vinster och orderböckerna är fyllda, säger Danske Banks aktieanalytiker Maria Landeborn om kvartalsrapporterna så här långt.

Börsjättar bjöd på oväntat starka kvartalsrapporter. Arkivbild.

Börsjättar bjöd på oväntat starka kvartalsrapporter. Arkivbild.

Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Ekonomi2022-10-23 07:18

Skenande energipriser, räntor som piper iväg och hushåll som börjar digna under allt dyrare räkningar – men i industrin är det full fart fortfarande.

Under veckan har flera av börsens storbolag, Sandvik, Atlas Copco, Volvo, Stora Enso och bankbjässarna Handelsbanken och Nordea för att nämna några, pumpat ut kvartalssiffror som visar rekord på flera fronter, om än uppblåsta av valutakursvinster och höjda priser.

– Så här långt går det fortfarande bra för bolagen. Det fanns en oro inför kvartalsrapporterna. Men det går starkt för industrin, jättebra för bankerna, säger Maria Landeborn.

Kanske inte så farligt ändå

– I stora drag är rapporterna bättre än väntat, framför allt i industrin, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

"Efter att 20 storbolag lämnat rapport, motsvarande ungefär 30 procent av börsvärdet, kan konstateras att sannolikt även detta kvartal kommer att ge en markant vinstökning. Den summerade vinsten för samtliga bolag har så här långt ökat med 16 procent. Man får gnugga sig i ögonen", skriver oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist i en analys.

Men ändå, bedömningen är trots allt att bakslaget kommer snart.

– Alla räknar med en avmattning, även om det inte syns ännu. Frågan är om det blir en mild lågkonjunktur eller en mer allvarlig nedgång, säger Landeborn.

Lars Söderfjell resonerar ungefär likadant.

– Det är en jättestor osäkerhet, som vi får leva med tills vi har parkerat centralbankerna.

– Blir det en djupare lågkonjunktur eller en mer traditionell konjunkturavmattning? Jag lutar åt det senare, fortsätter han.

Var är botten?

Och då kan aktiekurserna ha rasat för långt, värderingarna är på låga nivåer nu, spekulerar han.

Maria Landeborn gissar att botten på Stockholmsbörsen fortfarande ligger framför oss. När konjunktursignalerna om dystrare tider väntas ticka in i en stridare ström framöver:

– Då kan det komma en till körare på börsen, säger hon.

"De siffror som nu växer fram är osannolika och borde egentligen summera sig till en glasklar köprekommendation för aktier. I stället blir det tvärtom", skriver Peter Malmqvist, som ser framför sig att toppen på räntehöjningarna är långt bort ännu.

Stinna kassor

Vinstutvecklingen så här långt för många börsbolag, det spretar visserligen mellan branscher, pekar på att ägarna kan få bra aktieutdelningar framåt våren.

Industrijättar som exempelvis Volvo, Boliden och storbankerna har starka balansräkningar, mycket pengar i kassan.

– Det kan bli hyggliga utdelningar, säger Söderfjell.

– Kommer inga andra signaler under fjärde kvartalet kommer nog bolagen kunna bibehålla utdelningarna, säger Landeborn.

Fastighetsbolagen, pressade av stigande räntor, och företag som säljer direkt till konsumenter kan däremot få det besvärligare, enligt Söderfjell och Landeborn.

Fakta: Börsen i år

Stockholmsbörsen, OMXS-index, har rasat 31 procent hittills i år.

Den senaste månaden är index ner en procent.

Och den senaste veckan har index stigit en procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!