Powell: Kan bli höjningar i juli och september

Fed-chefen Jerome Powell utesluter inte ytterligare två räntehöjningar i juli respektive september. Det meddelade centralbankschefen i samband med ett ekonomiskt forum i Portugal.

Fed-chefen Jerome Powell utesluter inte flera räntehöjningar efter varandra. Arkivbild.

Fed-chefen Jerome Powell utesluter inte flera räntehöjningar efter varandra. Arkivbild.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Ekonomi2023-06-28 16:37

I anslutning till det senaste räntebeskedet tidigare i juni valde amerikanska centralbanken Federal Reserve att ta en paus när det gäller räntehöjningar. I samband med dagens framträdande påpekade dock Powell att han inte utesluter att höja räntan vid två efterföljande policymöte vilket i teorin skulle innebära nu i juli respektive september. Prognosmakare har också gjort bedömningen att Federal Reserve kommer att höja styrräntan ytterligare två gånger i år från den nuvarande nivån 5–5,25 procent.

Powell påpekade också i samband med sitt framträdande att en recession inom amerikansk ekonomi "är inte trolig men möjlig".

I tisdags kom också statistik som visade på styrka inom den amerikanska ekonomin i form av stigande bostads- och huspriser samtidigt som konsumenternas förtroende för USA:s ekonomi steg mer än väntat i juni.

Detta har tolkats som att motståndskraften inom amerikansk ekonomi är starkare än man tidigare trott trots en rad med räntehöjningar från centralbankens håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!