Syftet är att förmå hushåll och företag att sprida ut sin elkonsumtion. Och flera elnätsbolag gör det redan, men inget av de större – fakturerar sina kunder efter så kallade effekttariffer. Energimarknadsinspektionen har ställt krav på att införa det nya tariffsystemet senast vid utgången av 2026.
Och nu gör Ellevio slag i saken. Från årsskiftet kommer en halv miljon villakunder få effektabonnemang.
Dyrt köra allt samtidigt
I dag baseras elnätsfakturan på den sammanlagda elanvändningen plus en relativt hög fast avgift, beroende på vilken säkring husägaren har. Effektabonnemang kommer i högre utsträckning i stället baseras på snittet av de tre högsta effekttopparna vid ett enskilt tillfälle under en månad. Så om du kör alla maskiner i hushållet samtidigt, speciellt de som slukar mest el, blir nätfakturan högre än om man kan sprida användningen över dygnet, allra helst sena kvällar och nätter.
På så vis ska hushållen, via priset, förmås att sprida på elkonsumtionen. Det gör att elnätet kan användas effektivare. Det kan jämföras med rusningstrafiken på bilvägarna när alla ska till och från jobbet samtidigt, med köer som följd. Den som är "duktig" ska då belönas med lägre elnätsavgift, är tanken.
Separat prishöjning
"På så sätt blir elnätsfakturan mer rättvis, det frigörs kapacitet i elsystemet och vi kan använda näten bättre och längre. Om vi hjälps åt att effektivisera vinner alla på det", säger David Bjurhall, chef för pris- och regleringsfrågor på Ellevio, i en skriftlig kommentar.
Enligt Ellevio ska förändringen vara ett nollsummespel: vissa får betala mer, andra mindre. De nya effekttarifferna ska inte medföra högre intäkter för nätägaren.
Däremot sker en separat prishöjning av elnätsavgiften på i genomsnitt sex procent från årsskiftet, som enligt Ellevio bland annat hänger ihop med dyrare komponenter och investeringar i elnätet.
Eftersom abonnemangssystemet görs om samtidigt kan det bli svårt att utifrån fakturan se vad som är vad.
Lägenhetskunder berörs inte av Ellevios ändrade abonnemang i det här skedet.