SĂ€msta första halvĂ„ret pĂ„ börsen – pĂ„ 20 Ă„r

Årets första halvĂ„r har varit det sĂ€msta pĂ„ börsen sedan it-kraschen i början av 2000-talet.
–Det Ă€r ovanliga tider, sĂ€ger sparekonomen Nicklas Andersson.

OMXS30-index har inte haft en enda positiv börsmÄnad i Är. Arkivbild.

OMXS30-index har inte haft en enda positiv börsmÄnad i Är. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2022-06-30 19:01

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI har tappat nĂ€stan 30 procent, och OMXS30-index över de mest omsatta aktierna har tappat nĂ€stan 24 procent sedan Ă„rsskiftet. OMXS30-index har dessutom inte haft en enda positiv börsmĂ„nad i Ă„r – nĂ„got som inte hĂ€nt sedan Ă„tminstone 1990.

– Det Ă€r ingen ljusning, ingen sol som spricker igenom regnmolnen, sĂ€ger Nicklas Andersson, sparekonom pĂ„ Avanza.

– Mycket pĂ„ aktiemarknaden har varit skakigt. De flesta har nog vĂ€ldigt mycket röda siffror i sitt sparande, sĂ€ger Shoka Åhrman, sparekonom pĂ„ SPP Pension och FörsĂ€kring.

Effekterna av pandemin pÄverkar fortfarande ekonomin, och oron i omvÀrlden i och med kriget i Ukraina och den höga inflationen Àr nÄgra anledningar till det stora börstappet.

– Det Ă€r en perfekt storm. Det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga negativa faktorer dĂ€r ute som samspelar, sĂ€ger Nicklas Andersson.

Även runt om i vĂ€rlden har börserna backat. I USA har börsen inte sjunkit sĂ„ mycket under det första halvĂ„ret pĂ„ 90 Ă„r.

Dagligvaruhandel och telekom gÄr bra

De bolag som i nedgÄngen gÄtt bÀst Àr de dÀr efterfrÄgan Àr relativt konstant. Det kan till exempel vara bolag som verkar inom dagligvaruhandel, telekom och medicin.

– Du kommer inte tĂ€nka till en gĂ„ng extra nĂ€r du gĂ„r pĂ„ affĂ€ren och ska köpa dasspapper, sĂ€ger Nicklas Andersson.

Generellt har ocksÄ sektorer som gick bra under pandemin nu backat, medan de som dÄ hade det svÄrt nu har ÄtergÄtt till mer normala nivÄer.

– Teknikbolagen som dĂ€r och dĂ„ gick vĂ€ldigt bra blev i viss mĂ„n de bolag som Ă€r rĂ€ntekĂ€nsliga och de bolag vars produkter inte Ă€r kanske i lika stor utstrĂ€ckning efterfrĂ„gade, sĂ€ger Shoka Åhrman.

Samtidigt gÄr nu hotell- och restaurangbranschen bÀttre.

– TjĂ€nstesektorn generellt har ju fĂ„tt en lite bĂ€ttre Ă„terhĂ€mtning nu, sĂ€ger Shoka Åhrman.

Inflationen pÄverkar framöver

Inflationstakten vÀntas fortsÀtta att pÄverka börsen framöver. Hur lÄng tid det tar att fÄ ned inflationen och hur mÄnga rÀntehöjningar som krÀvs Àr viktiga faktorer.

– Mycket hĂ€r handlar om balansgĂ„ngen mellan vilken effekt till exempel de höjda rĂ€ntorna fĂ„r framöver och hur konjunkturen blir, sĂ€ger Shoka Åhrman.

Samtidigt sÀger Nicklas Andersson att det faktum att börserna gÄtt ned sÄ mycket gör att vÀndningen kommer allt nÀrmre.

– Ju mer det faller, desto mer positiv kan man unna sig att bli, sĂ€ger han.

Bred portfölj

Som smÄsparare bör man framöver tÀnka pÄ att ha en bred portfölj, men samtidigt inte göra för stora Àndringar.

– Man ska ha lite försiktighet att dras med i den hĂ€r psykologiska rĂ€dslan. Är det lĂ„ngsiktiga pengar kanske man inte ska gĂ„ in och sĂ€lja av dem för hastigt, utan försöka hela tiden titta pĂ„ balansen. Vad har jag för riskspridning i mitt totala sparande? sĂ€ger Shoka Åhrman.

Mer kortsiktiga sparanden som till exempel mÄlsparande till ett bröllop eller en bil bör inte vara pÄ börsen. Men det Àr fortfarande bra att ha en del pengar pÄ börsen.

– RĂ€tt pengar ska vara pĂ„ börsen, lĂ„ngsiktiga pengar ska vara pĂ„ börsen, sĂ€ger Nicklas Andersson.

– Vill man göra det bĂ€sta av situationen höjer man sitt sparande.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!