Sänkt skatt på aktieaffärer i Kina kan ge börsrally

Kina sänker den så kallade stämpelskatten på aktieaffärer för första gången sedan 2008. Åtgärden har potential att få fart på börskurserna och är ett försök att höja riskaptiten på världens näst största börs.

Det kan bli fart på börsen i Kina efter sänkt stämpelskatt på aktieaffärer. Arkivbild

Det kan bli fart på börsen i Kina efter sänkt stämpelskatt på aktieaffärer. Arkivbild

Foto: Mark Schiefelbein AP/TT

Ekonomi2023-08-27 11:53

Det blir en halvering av skatten på aktieaffärer från och med måndag, enligt ett uttalande från regeringen. Beskedet följer på en tids spekulation om att det skulle komma något åt det hållet, sedan Kinas regering i juli utlovade åtgärder för att skaka liv i kapitalmarknaden och stärka framtidstron bland investerare.

Potentiellt kan skattesänkningen ge ett så kallat rally på de kinesiska börserna, där aktier för omkring 9 600 miljarder dollar (motsvarande 105 000 miljarder kronor) finns listade.

Skattesänkningen antas även ge klirr i kassan för kinesiska börsmäklare och stora hedgefonder som använder robotar i massiva köp- och säljoffensiver på börser runt om i världen.

Utländska investerare har sedan en tid övergett den kinesiska marknaden, enligt Bloomberg. Och indexet CSI 300 har sedan årsskiftet backat med 4 procent.

När stämpelskatten på aktieaffärer i Kina sänktes 2008 bidrog det till ett kraftigt kinesiskt börslyft som höll i sig ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!