Tioårsräntan i USA över 5 procent

De långa marknadsräntorna i USA fortsätter att pressas uppåt. I måndagens handel pressades räntan på USA:s tioåriga statsobligation upp över 5 procent för första gången sedan 2007.

USA:s centralbankschef Jerome Powell har sagt att högre marknadsräntor kan göra höjningar av styrräntan i framtiden onödiga. Arkivbild

USA:s centralbankschef Jerome Powell har sagt att högre marknadsräntor kan göra höjningar av styrräntan i framtiden onödiga. Arkivbild

Foto: Mark Schiefelbein AP/TT

Ekonomi2023-10-23 12:29

Bakom trycket uppåt på marknadsräntorna ligger en alltmer utbredd bild av att ränteläget i USA kommer att vara högt länge för att få bukt på den inflationschock som slagit till.

Konsumentpriserna i USA fortsatte uppåt i rask takt i september, för andra månaden i rad och de flesta indikatorer pekar mot en stark underliggande motståndskraft i ekonomin trots den snabba åtstramningen från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).

Fed har höjt styrräntan från 0-0,25 procent till 5,25-5,50 procent sedan våren 2022. Det är den högsta räntenivån på 22 år.

Fed-chefen Jerome Powell signalerade förra veckan att styrräntan kommer att lämnas oförändrad på nästa möte, men uteslöt inte att det kan krävas ytterligare räntehöjningar framöver. Räntebeskedet är planerat till den 1 november.

Powell lyfte i förra veckan även fram snabbt stigande långräntor på marknaden som en åtstramning som i sig kan göra ytterligare höjningar av styrräntan överflödiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!