Ekholm: 5G-beslutet kan slå mot Ericsson

Ericsson går bättre än väntat och aktien rusar. Telekomtillverkarens vinst lyfter kraftigt och bolaget tar marknadsandelar i hela världen. Men vd Börje Ekholm är oroad över vad konsekvenserna blir av PTS-beslutet att utesluta kinesiska leverantörer från bygget av det svenska 5G-nätet.

Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, redovisar bokslut för 2020. Arkivbild.

Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, redovisar bokslut för 2020. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-29 07:10

I bokslutet för 2020 understryker Ekholm att tillväxten under 2020 bygger på "en stark och konkurrenskraftig 5G-portfölj".

Samtidigt ser han orosmoln på horisonten.

Kan hota närvaron i Kina

Post- och telestyrelsen, PTS, beslut att porta kinesiska leverantörer från bygget av det svenska 5G-nätet kan hota Ericssons närvaro i Kina, befarar Ekholm.

– Ja, det är klart att de riskerna finns, säger han.

Han är öppet kritisk till hur svenska myndigheter har hanterat säkerhetsprövningen inför licensauktionen av svenska 5G-nät och anser att Sverige har gått betydligt längre än vad EU:s gemensamma riktlinjer i frågan kräver.

Det handlar enligt Ekholm inte bara om Ericssons försäljning i Kina i dag. Han beskriver den kinesiska marknaden även som avgörande för att Ericsson ska kunna behålla positionen som ledande inom teknologi framöver.

– Ska man vara teknologiledare, då är det viktigt att man är på de marknader som är längst fram på varje given tidpunkt, säger han.

– Kina är faktiskt en av de snabbast växande 5G-marknaderna. Man har mer än 100 miljoner 5G-abonnenter i dag. För oss är det oerhört viktigt att vara närvarande på en sådan marknad, för att helt enkelt driva vårt teknologiledarskap, som hela resten av vår portfölj tjänar på, tillägger han.

Bättre än väntat

Fjärde kvartalet ser samtidigt betydligt bättre ut än väntat för telekomjätten Ericsson. Men vd:n Börje Ekholm vill inte kännas vid att pandemin skulle ha varit bidragande till framgången.

– Man kan inte prata om att det går bättre till följd av en pandemi. Det är något hemskt som påverkar oss alla, säger han.

Istället talar han om vinstskrällen i termer av "trots pandemin".

– Vi har haft en bra utveckling under 2020. Trots den egentligen väldigt svåra omgivningen med pandemi.

Samtidigt, medger han, har pandemin visat hur stort behovet av uppkopplingar och en digital infrastruktur är.

För fjärde kvartalet 2020 redovisar Ericsson en vinst före skatt på 10,9 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 6 miljarder kronor motsvarande period 2019. Vinsten var också klart bättre än väntat, aktien stiger 6-7 procent i öppningen på Stockholmsbörsen.

Även omsättningen ökade och landade på 69,6 miljarder kronor, jämfört med 66,4 miljarder ett år tidigare.

God lönsamhet

Miljardvinsten förklarar Ekholm med bra efterfrågan och god lönsamhet, som har byggts upp av satsningar på forskning och utveckling bakåt i tiden.

– Det har varit en väldigt bra efterfrågan på våra produkter. Vi ser att 5G-nät har rullat ut i världen och vi har vunnit marknadsandelar och stärkt vår egen position, säger han.

– Vi har en väldigt stark affär. Det har vi sett under en längre tid, tillägger han.

Enligt Ekholm tar Ericsson marknadsandelar globalt, inte bara i USA, Kanada och Europa, utan även i Asien och Kina.

– Vi är den enda västerländska leverantören i deras radionät, säger han om den kinesiska marknaden.

Networks drivande

Affärsområdet Networks pekas ut som pådrivande i resultatförbättringen.

"Networks försäljning växte organiskt med 20 procent, och segmentet rapporterade en bruttomarginal på 43,5 procent för fjärde kvartalet. Detta avspeglar fortsatt hög aktivitet i Nordamerika och Nordostasien, och även i Europa där vi ökade marknadsandelen ytterligare", skriver Ekholm i rapporten.

Även rörelsemarginalen inom Networks lyfte till 19 procent för helåret 2020. Det kan jämföras med målet på 15-17 procent.

Fakta: Rapporten i siffror

För fjärde kvartalet 2020 redovisar Ericsson en vinst före skatt på 10,9 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 6 miljarder kronor motsvarande period 2019.

Omsättningen uppgick till 69,6 miljarder kronor, jämfört med 66,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet för fjärde kvartalet blev 11 miljarder kronor, jämfört med 6,1 miljarder kronor.

Exklusive omstruktureringskostnader blev resultatet också 11 miljarder, upp från 6,5 miljarder. Analytiker hade i snitt räknat med att detta vinstmått skulle lyfta till 8,6 miljarder, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Försäljningen var också bättre än väntat. Snittprognosen för omsättningen låg på 68,4 miljarder.

Bokslutet kommer sedan priset på Ericssons aktie under pandemiåret 2020 lyft med 20 procent, medan aktien hittills i år ligger på plus 0,6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!