Medan allt fler svenska affärer säger nej till kontanter har Italien och italienare traditionellt sett haft en annan syn. Morgonespresson betalas med mynt och när restaurangnotan kommer in på kvällen är det eurosedlar som gäller.
Något är dock på väg att hända och vända. Coronapandemin, där Italien varit ett av de hårdast drabbade länderna i Europa, gör att landets invånare nu är mer och mer tveksamma till sedlar och mynt.
En ökning
– Vi har sett en ökning i digitala betalningar under nedstängningen. Jag tror att det handlar främst om att människor inte vill hantera sedlar och mynt, säger apotekaren Cinzia Di Siena till Reuters.
– Jag har pratat med min bank om att installera en kortmaskin för fler och fler vill nu betala med kort, säger Antonio Iuliano, 80, som drivit en kaffebar i Rom under 44 års tid.
En fiskhandlare i Rom uppger att hon redan tagit beslutet då antalet kunder som betalar med kort har tredubblats.
En nyligen publicerad studie av bland annat marknadsundersökningsbolaget Nomisma och Ipsos visar att dessutom 31 procent av italienarna har handlat mer via nätet under pandemin vilket kan jämföras 18 procent i Tyskland och 16 i Storbritannien.
Får vara med i lotteri
Från statligt håll uppmuntras också användning av betalkort i stället för kontant. Bedömningen är att 109 miljarder euro i skatteintäkter försvinner årligen och digitala betalningslösningar skulle därför ge ett rejält tillskott i statskassan.
För att uppmuntra användandet har regeringen och premiärminister Giuseppe Conte lanserat en rad initiativ, bland annat ska man från och med den 1 december ge en form återbetalning på tio procent upp till motsvarande 30 000 kronor på betalningar som görs med betalkort. Dessutom ska 100 000 personer som gör störst antal kortbetalningar under en sexmånadersperiod ha möjlighet att få en återbetalning på 30 000 kronor. Men det som kanske kan locka allra mest är chansen att få vara med i ett statligt lotteri med 50 miljoner euro i den totala prispotten – öppen enbart för kortbetalare.