Jobb försvinner – många nya att söka

Än syns inget av den eskalerande, nya smittspridningen i arbetslösheten. Och även om väldigt många saknar arbete just nu finns många jobb att söka, visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Arbetssökande letar jobb. Arkivbild.

Arbetssökande letar jobb. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-23 12:05

Trots den risiga jobbmarknaden har Arbetsförmedlingen runt 10 000 arbeten i sin platsbank under kategorin "jobb just nu", där arbetsgivarna är måna om att hitta folk, och det fort. Antalet har också ökat under hösten.

Vårdpersonal har varit eftertraktad hela tiden, men nu har en ny grupp gått om, nämligen säljare, inköpare och marknadsföringspersonal.

Efterfrågan på arbetskraft är trots allt hyfsat hög, i oktober fanns lika många nya jobb att söka som vid samma tid i fjol, vilket visar på att rörligheten på arbetsmarknaden är relativt god, enligt Arbetsförmedlingen.

Jobb kommer och går

Det tyder också själva arbetslöshetsstatistiken på. Den ligger kvar på oförändrade nivåer, enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik, även om nya jobbsökande stadigt strömmar till.

Under förra veckan skrev närmare 9 200 nya personer in sig som arbetslösa. Men ungefär lika många hittar ny sysselsättning. Och så har det sett ut under hela hösten. Drygt 450 000 är inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar.

Stadig varselnivå

Ungdomsarbetslösheten föll en aning, från 11,9 till 11,8 procent.

Arbetsgivarna verkar inte heller ha dragit extra mycket i varselspaken i takt med att regeringen skärpt restriktionerna kraftfullt den senaste veckan, något som slår hårt mot många tjänstebranscher. Under förra veckan varslades 1 170 personer om uppsägning, också det en siffra som legat ganska stadigt på den nivån efter sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!