– Det kommer att vara utmaningar ända in i maj, först då kanske situationen kan normaliseras något, säger Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica Sverige till P4 Halland.
Orsaken är den kraftiga torkan sommaren 2018, då många djur gick till slakt och då färre kor blev dräktiga.
– Det var många bönder som drog ner på sina besättningar dramatiskt, för man inte kunde förse dem med foder över vintern, säger Isabel Moretti, vd för organisationen Svenskt Kött.
Eftersom det dröjer tills kalvarna blir klara för slakt märks bristen först nu.
– Det är inget snabbskruvat maskineri. Från att lantbrukaren låter betäcka en ko som ska få en kalv som i sin tur ska bli färdigt för slakt tar det ungefär tre år, säger Viktoria Östlund, expert på nötköttsproduktion vid Lantbrukarnas riksförbund.
Pandemin ökade efterfrågan
Samtidigt har efterfrågan på svenskt kött ökat på grund av pandemin, då många väljer att äta hemma och inte på restaurang.
– Vi har ingen aning om ursprung när vi äter ute på lunchrestaurang. Men vi är supernoga när vi ska handla i butik till helgen eller kvällen, säger Moretti.
Många bönder har försiktigt börjat föda upp fler djur igen. Men även att möta en ökad efterfrågan tar tid. För att föda upp fler kalvar framöver behöver lantbrukare spara hondjur som annars skulle gått till slakt.
– De långa cyklerna är en utmaning för oss som står med djur på gård. Vi behöver långsiktighet och stabilitet, säger Viktoria Östlund.
Dyrare kött
TT: Finns det risk för tomma diskar i butikerna?
– Nej, jag tror inte det, säger Östlund och fortsätter:
– Vi har en säsongsvariation som spelar in nu också. Den här tiden på året har vi vanligtvis mindre tillgång på kött.
Med ett minskat utbud och en ökad efterfrågan riskerar priset på svenskt kött att stiga. Frågan är vad konsumenterna är villiga att betala.
– Det finns en prisskillnad mellan det svenska och det importerade köttet. Det finns också ett tryck från dagligvaruhandeln att sälja importkött. Jag hoppas att konsumenterna är villiga att betala priset, säger Isabel Moretti på Svenskt Kött.