EU öppnar för momsrabatt på elcyklar

Från år 2030 ska inte längre några lägre momssatser för fossila bränslen tillåtas inom EU.

En uppgörelse om nya momsregler i EU gör att medlemsländerna tillåts att införa lägre moms för bland annat elcyklar. Arkivfoto.

En uppgörelse om nya momsregler i EU gör att medlemsländerna tillåts att införa lägre moms för bland annat elcyklar. Arkivfoto.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

EU2021-12-07 16:49

Och redan nu placeras solpaneler, elcyklar och andra miljövänliga produkter på listan över varor där momsrabatter tillåts.

Åtgärderna är en följd av att EU-ländernas finansministrar efter flera års diskussioner nu nått en kompromiss om moderniserade momsregler. Tisdagens godkännande banar väg för ett formellt klartecken under våren 2022.

– Nu får vi mer flexibilitet i EU vad gäller momsen och länderna kommer att bli mer jämlika, säger ordförandelandet Sloveniens finansminister Andrej Sircelj på en presskonferens i Bryssel.

De nya momsreglerna innebär bland annat att EU-länderna tillåts ha en moms på lägre än fem procent – eller ingen moms alls – på upp till sju utvalda varor från en lista bestående av exempelvis matvaror, vatten, medicin, hälso- och hygienprodukter, böcker, tidningar och transporter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!