Odlare rasar – billiga tomater "skyfflas in"

Svenska tomatodlare har det tufft under pandemin. Krogarnas inköp har försvunnit och butikerna satsar pÄ billiga importvaror.
–Ska vi konkurrera med ett lĂ„gavlönat land som för in tomater till Sverige? En modern slavhandel, tycker Mats Olofsson pĂ„ skĂ„nska Vikentomater.

Mats Olofsson pĂ„ Vikentomater utanför HöganĂ€s – med 33 sĂ€songsanstĂ€llda och en produktion pĂ„ runt 250 ton specialtomater per Ă„r – förlorade i vĂ„ras stort nĂ€r restaurangernas inköp försvann i spĂ„ren av corona.

Mats Olofsson pĂ„ Vikentomater utanför HöganĂ€s – med 33 sĂ€songsanstĂ€llda och en produktion pĂ„ runt 250 ton specialtomater per Ă„r – förlorade i vĂ„ras stort nĂ€r restaurangernas inköp försvann i spĂ„ren av corona.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mat & dryck2020-11-22 19:25

Årets sĂ€song har varit tuff enligt odlarna. Mats Olofsson pĂ„ Vikentomater utanför HöganĂ€s – med 33 sĂ€songsanstĂ€llda och en produktion pĂ„ runt 250 ton specialtomater per Ă„r – förlorade i vĂ„ras stort nĂ€r restaurangernas inköp försvann i spĂ„ren av corona.

Sedan blev man tvungen att gÄ ner i pris.

– Men vi har plockat in pĂ„ annat hĂ„ll – vi sĂ€ljer i butik och dĂ€r har vi rĂ€tt tuff konkurrens dĂ„ man importerat billiga tomater frĂ„n Marocko, Spanien och Holland, sĂ€ger han till TT och pekar pĂ„ grossistledet.

– Jag Ă€r sĂ„ förfĂ€rad att man inte tĂ€nker mer pĂ„ svenskt. Att man importerar frĂ„n Marocko för att det Ă€r sĂ„ billigt.

Tomat "ett sorgebarn"

– Det Ă€r svĂ„rt att konkurrera, konstaterar Mads Pedersen som driver landets största tomatodling i Trelleborg.

– Det Ă€r konsumenterna som i slutet bestĂ€mmer vad de köper, sĂ„ jag hoppas att konsumenter i Sverige stöttar lokal produktion.

Att 2020 varit tufft för svenska tomatbranschen hÄller Lantbrukarnas riksorganisation med om.

– I Ă„r Ă€r det jĂ€ttetufft och alla företagare sitter och funderar pĂ„ vad man ska göra med sin produktion, berĂ€ttar Marcus Söderlind som Ă€r ordförande för LRF TrĂ€dgĂ„rd.

Konsumenterna vill ha mer frukt och grönt, och mÄnga vittnar om att intresset för nÀrodlat och svenskodlat ökat. Tomaten Àr dock nÄgot av ett sorgebarn sedan flera Är, konstaterar Söderlind. Den svenskodlade tomaten har bara en fjÀrdedel av marknaden under högsÀsong.

– Det har inte slagit igenom alls i handeln med efterfrĂ„gan.

"Skyfflas in"

Mycket importeras istÀllet utifrÄn, bland annat frÄn Holland. DÀr och i andra lÀnder stÄr producenter med överskott nÀr Europas restauranger tvingats stÀnga i pandemins spÄr.

– Blir det nĂ„gon störning sĂ„ svĂ€mmar marknaden över och priset sjunker – och sĂ„ skyfflas det in billiga tomater, sĂ€ger Söderlind och fortsĂ€tter:

– Priset Ă€r sĂ„ lĂ„gt pĂ„ tomater, och frakten kostar ingenting. Man klarar inte konkurrenstrycket. Och svenska odlare har stĂ€llt om till biobrĂ€nsle och i Holland behĂ„ller man sin fossilgas.

60 procent av alla tomatsorter som Dagab tar in under sommarperioden Ă€r svenska – och det ökar, pĂ„pekar dock Daniel MĂ„nsson, kategoriomrĂ„deschef för frukt och grönt pĂ„ grossisten som förser Hemköp och Willys med varor.

– Det finns inte ens svenska tomater nog att förse oss, sĂ„ att sluta ta in import hade inte fungerat, sĂ€ger han och fortsĂ€tter:

– Och ekologiska tomater odlas ju knappt i Sverige – dĂ„ hade vi inte kunnat ha ekotomater.

"Satsar svenskt"

Jonas Andersson, som ansvarar för inköp av frukt och grönt pÄ Ica, tycker ocksÄ att man satsar svenskt.

– I somras var det enormt överskott av framförallt hollĂ€ndska kvisttomater, och vi har det ocksĂ„. Men om man tittar pĂ„ vad vi annonserar sĂ„ Ă€r det alltid svenskt, sĂ€ger han och pĂ„pekar att den svenska tomatsĂ€songen dock gĂ„r mot sitt slut.

– DĂ„ mĂ„ste man titta pĂ„ vad som de facto produceras i Sverige.

Coop, vars inköp görs av grossisten Everfresh, sÀger att man för en dialog med svenska tomatodlare för att öka andelen svenska tomater i Coops sortiment . Kedjan har Àven lanserat svenska smÄtomater under det egna varumÀrket, enligt Patrik Svensson som Àr affÀrschef för frukt och grönt.

– Vi arbetar stenhĂ„rt för att vi hela vĂ€gen ska fĂ„ ut sĂ„ mycket svenskt som möjligt. Vi stĂ€nger Ă€ven ner viss import under den svenska sommarsĂ€songen.

TT: En ask importerade smĂ„tomater för 15 kronor – hur ska en svensk tomatodlare kunna konkurrera med det?

– Vi skiljer oss inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt mot övrig marknad utan vi levererar det som övrig marknad ocksĂ„ har tillgĂ„ng till och det Ă€r prispunkten. Det finns trots allt en efterfrĂ„gan hos konsument i den delen.

"Import knÀcker oss"

Annicka Assarsson, tomatodlare söder om Motala och tillika ordförande i LRF:s VÀxthusgrönsaker, lÄter bekymrad nÀr TT ringer upp.

– Det Ă€r importen som knĂ€cker oss. Man ska ju fĂ„ köpa vad man vill och jag Ă€r för fri handel, men det kĂ€nns tufft, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Vi har inte summerat, men sĂ„ hĂ€r har det aldrig nĂ„gonsin varit tidigare. Grossisterna har fullstĂ€ndigt vrĂ€kt in tomater frĂ„n Holland – speciellt babyplommontomater – till inga priser alls.

Konsekvensen? Assarsson drar ner pÄ odlingen nÀsta sÀsong.

– Vi minskar ner den ena stora körsbĂ€rstomatsorten en fjĂ€rdedel mot vad vi haft.

Fakta: Svenska tomater – och andra

Skörd av svenska tomater i ton: (ton)

13 800 (Ă„r 2010)

14 400 (2017)

18 200 (2018)

16 900 (2019)

Ett kilo svenska vÀxthustomater ger enligt berÀkningar frÄn Jordbruksverket upphov till 0,42 kilo koldioxid.

Att jĂ€mföra med spanska frilandsodlade tomater som – beroende pĂ„ transportsĂ€tt ger 0,38 – 0,6 kilo koldioxid.

HollÀndska tomater anvÀnder vanligen fossilgasuppvÀrmning av vÀxthusen.

Tomat Àr nÀst största vÀxthusgrödan i Sverige efter gurka och odlingsytan i vÀxthus Àr cirka 38 hektar.

Svenska odlare satsar allt mer pÄ specialtomater, som körsbÀrstomater, plommontomater och cocktailtomater.

KÀllor: FrÄn Sverige samt SCB: Skörd av trÀdgÄrdsvÀxter 2019

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!