Helena Helmersson årets Ruter Dam

Hon hann knappt sitta en månad på chefsstolen innan en brinnande pandemi bröt ut. Nu tilldelas Helena Helmersson, vd för H&M-gruppen, årets Ruter Dam – och hon tror att kommande år blir lugnare.
–Det värsta tror vi är bakom oss, säger hon.

Helena Helmersson, vd för H&M, tilldelas utmärkelsen årets Ruter Dam. På bild tillsammans med Marika Lundsten, vd för Ruter Dam.

Helena Helmersson, vd för H&M, tilldelas utmärkelsen årets Ruter Dam. På bild tillsammans med Marika Lundsten, vd för Ruter Dam.

Foto: Ruter Dam

Utrikes2020-10-21 09:35

– Jag är så tacksam och smickrad över en sådan här utmärkelse, det känns fantastiskt, säger Helena Helmersson om utmärkelsen.

Ruter Dam tilldelas varje år den kvinnliga chef som befordrats och fått det största ledaransvaret, men vägen till vd-stolen på H&M-gruppen var inte självklar för Helmersson.

Trots över 20 år inom bolaget har hon aldrig haft något karriärmål, berättar hon.

Jämställdhet naturligt

– Jag har haft förmånen att erbjudas många olika roller och på något sätt ledde det ena till det andra, säger hon och fortsätter:

– Men om jag ser tillbaka så har det som ledde mig hit varit ett driv och en passion att få människor runt omkring mig att växa och nå riktigt utmanande mål. Den delen av ledarskapet tycker jag är väldigt inspirerande.

Ruter Dams syfte är att få in fler kvinnliga chefer på hög nivå i svenskt näringsliv – något Helena Helmersson tycker är viktigt.

Trots det gillar hon inte att tala i termer av kvinnligt och manligt ledarskap. Kanske kommer det sig av att hon jobbat i princip hela sitt yrkesliv på H&M-gruppen, där det arbetar fler kvinnor än män och jämställdhet är ett naturligt inslag, säger hon.

– Jag tenderar mer att tänka på det som personligt ledarskap, man får utgå från den person man är och se till att man är genuin i sitt ledarskap.

Hektisk start

– Men sett till samhället i stort så är det såklart jätteviktigt och man ser att en jämn fördelning mellan män och kvinnor medför att man som företag presterar bättre.

Helena Helmersson fick minst sagt en hektisk start på sitt nya jobb. Knappt en månad efter att hon tillträtt bröt coronapandemin ut och H&M-gruppen tvingades stänga 80 procent av sina butiker världen över.

När hon nu blickar tillbaka säger hon att det var tufft. Allt gick i ett rasande tempo och ledningen tvingades vidta drastiska åtgärder.

– Vi jobbade stenhårt, säger hon.

– Men jag har fantastiska kollegor runt omkring mig. Så nu, när vi tror att det värsta är bakom oss, tycker jag att vi går stärkta ur krisen.

"Det värsta är bakom oss"

I dag är omkring 160 butiker stängda, och trots larm om ökande smittspridning på flera håll i Europa är inte Helmersson orolig.

– Det har hänt hela tiden. Nu sprider det sig på vissa håll i världen, men för en månad sedan var det på andra håll. Vi har fått hantera det marknad för marknad allt eftersom, vissa har man öppnat upp och andra har man varit tvungen att stänga ner. Det får vi nog leva med, säger hon och tillägger:

– Men det värsta, det vill säga när vi hade 80 procent av butikerna stängda, det tror vi är bakom oss.

Fakta: Lyfter kvinnor

Ruter Dams mål är fler kvinnliga chefer på hög nivå i näringslivet. Genom mentorskap, nätverk och utveckling av det personliga ledarskapet blir deltagarna redo att ta nästa steg i sina karriärer, lyder mottot.

Varje år utses den kvinna som nått den mest inflytelserika chefsposten till årets Ruter Dam.

Källa: Ruter Dam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!