Lärarfacken nobbade las-förslag

Tjänstemännen var inte eniga om att anta las-förslaget. Lärarfacken plus två mindre förbund sade nej.
–Vi har problem med utvidgandet av personliga skäl för uppsägning, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är kritisk till las-förslaget. Arkivbild.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är kritisk till las-förslaget. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Utrikes2020-10-19 17:15

I fredags sprack las-förhandlingarna på nytt. LO lämnade ett enigt nej-svar. Tjänstemännens centrala förhandlingsorganisation PTK tackade dock ja och pekade på att deras besked väger extra tungt eftersom de är fler än LO-grupperna. Därmed finns ett huvudavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK, även om det i dagsläget är högst oklart vad dessa två parter ska göra med den uppgörelsen utan LO med på vagnen.

Men PTK var inte enigt. De båda lärarfacken, Teaterförbundet och yrkesmusikerna inom Symf röstade nej.

– Jag tycker det är synd att det inte tydligare har framkommit att PTK inte är enigt, säger Lärarnas riksförbunds (LR) ordförande Åsa Fahlén.

Inga fördelar

Lärarna är över 300 000, även om det är en betydligt mindre del, drygt 40 000, som är privatanställda och därmed berörs av PTK:s avtal.

Ur lärarnas synvinkel fanns ingen uppsida i avtalet, bara försämringar, enligt Mathias Åström. Han pekar på att samarbetssvårigheter nu blir ett mer giltigt skäl för arbetsgivaren att säga upp. Dessutom blir det svårare än i dag att åberopa förmildrande omständigheter när arbetstagaren till exempel vid upprepade tillfällen kommer för sent eller liknande misskötsel.

Det blir helt enkelt svårare att få en andra chans, säger flera kritiska fackliga röster. Så här står det bland annat i avtalsförslaget: "På samma vis ska det inte ske någon bedömning av om arbetstagaren i framtiden kan tänkas bättra sitt beteende eller inte. Det avgörande är huruvida det föreligger ett brott mot anställningsavtalet eller ej".

Protokollet från förhandlingarna har ingen av parterna velat offentliggöra. Men bitar har läckt ut och TT har också läst avtalet.

Undanta 15 procent

Lättnader i turordningsreglerna var en annan del som var svårsmält för framför allt LO-facken. I dag får arbetsgivaren undanta två personer från turordningslistan i företag med max tio anställda. Avtalet föreslår tre undantag per driftsenhet och avtalsområde. Det kan innebära betydligt fler, exempelvis sex anställda om det finns ett kollektivavtal med ett LO-förbund och ett separat tjänstemannaavtal.

Alternativt får arbetsgivaren undanta hela 15 procent av antalet anställda från turordningslistan, personer som arbetsgivaren alltså vill och får behålla även om de i förhållande till andra är nyanställda. Men det sistnämnda gäller bara arbetsgivare som är anslutna till Svenskt Näringsliv och har ett kollektivavtal.

Det som ska skrivas in i lag avser bara tre undantag, enligt förslaget.

På arbetstagarnas uppsida finns bättre ersättningssystem vid uppsägningar, med utbildning och studiestöd upp till ett år. Men det bygger på att staten går in med pengar.

Så kallad hyvling av arbetstid och lön, som vissa fack krävt stopp för, är fortsatt tillåtet, men ska ske enligt turordningsprinciperna.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om storleksförhållandet mellan de som var för respektive mot las-förslaget, om man ser till fackförbundens totala medlemsantal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!