Tankarna har malt och grott länge och skisserna har funnits i huvudet. Men nu är det klart. Det sista tillståndet har precis landat och 28-åriga Emma Tärning som bor på Djurön utanför Norrköping, är numera egenföretagare, i en bransch där marken inte är särskilt upptrampad. I varje fall inte i den här regionen – hon kör hästtaxi.
– Det innebär att jag erbjuder transporter till exempelvis veterinär, även i akuta fall, dygnet runt. Jag erbjuder även planerade körningar om någon ska sälja eller köpa häst, eller flytta hästen, säger hon och tillägger:
– Jag finns helt enkelt till för dem som behöver hjälp och kanske inte har en egen transport. Och står man där med en svårlastad häst, så är det inte så lätt. Jag tror verkligen att behovet av mitt företag finns.
Tanken är att Emma ska vara tillgänglig för transporter i större delen av landet. Det innebär att hon gått ner i arbetstid på sitt ordinarie jobb som lastbilschaufför, till tre dagar i veckan.
– På sikt vill jag driva mitt företag på heltid, det är tanken, tillägger hon.
Och det råder inget tvivel om att det är med spänd förväntan Emma nu tar sig an sitt nya uppdrag, där hon får kombinera sin yrkesutbildning som lastbilschaufför med sitt stora hästintresse, som även innefattar egen häst.
Gymnasieutbildning gjorde hon på Vretaskolans hästutbildning, men att jobba med häst i stall var egentligen inget som lockade. Så Emma, som även har ett stort bilintresse, utbildade sig också till lastbilschaufför. Och kombinationen ser hon nu som oslagbar.
– Nu får jag jobba med båda delarna, det jag tycker mest om. Och jag känner mig väldigt trygg i det jag nu kommer att göra, slår hon fast.
Så visar Emma den lilla lastbilen som hon har införskaffat och som är förutsättningen för den nystartade verksamheten. Hon valde lastbilen med omsorg. Dammsög marknaden för att hitta rätt.
– Det är så kallad stuteriinredning i den, vilket innebär att det inte bara är en bom framtill, utan den är helt stängd där. Det ser jag som en säkerhet, så att inte hästarna ska gå över bommen framåt, förklarar hon.
Även om det finns plats för två hästar, säger Emma att hon i de flesta fall bara kör en häst i taget, om det inte handlar om hästar från samma stall. Utgångspunkten är också att ägaren är med vid lastning eftersom det ger både hästen och ägare en trygghet.
Men att starta den här typen av verksamheten låter sig inte göras i en handvändning, påpekar Emma. Det var både dyrare och svårare än hon kunnat föreställa sig med alla tillstånd och krav.
– Jag har fått läsa på massor om vad som krävs från både Jordbruksverket och länsstyrelsen. Jag har också gått fler internetkurser som handlat om bland annat hur man kör säkra transporter med häst och gjort prover hos trafikverket, säger hon och tillägger:
– Det som tagit längst tid är att få yrkestrafikstillstånd. Det måste man ha om man ska bedriva yrkestrafik med ekonomisk vinning. Oavsett om man är ensam på sitt företag eller med 40 anställda.
Men med stöd från flera egenföretagare i den närmaste familjekretsen har det gått galant. Och nu är hon således i mål.
– Jag känner verkligen att det är det här jag vill göra, även om läget i omvärlden kanske inte är det bästa just nu. Det är så klart en risk. Samtidigt har vi våra hästar som kan behöva transporteras. Så nu kör jag, säger hon.