Stirra dig inte på blind på jänkarnas val

Se orosmolnen i Europa, oavsett vem som vinner valet i USA.

Samtidigt som kampen om Vita huset ställs på sin spets sker viktiga saker på mer nära håll. Pandemin blåser inte över, smittspridningen är allvarligt svår. Och inte långt ifrån Sverige, i Belarus, sätter medmänniskor sitt liv på spel för frihet från förtryck.

Samtidigt som kampen om Vita huset ställs på sin spets sker viktiga saker på mer nära håll. Pandemin blåser inte över, smittspridningen är allvarligt svår. Och inte långt ifrån Sverige, i Belarus, sätter medmänniskor sitt liv på spel för frihet från förtryck.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-11-04 05:23
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I skrivande stund har det amerikanska presidentvalet ännu inte genomförts, men oavsett vem som utropas som vinnare i valet finns det skäl att ha flera tankar i huvudet samtidigt.

Joe Biden och Donald Trump har varit de två namn som dominerat rubrikerna i svensk media. "Ödesvalet" som det benämnts har upptagit många och långa spaltmetrar jämte de inrikespolitiska striderna om Las och hanteringen av coronasmittan. Det amerikanska valet är spännande, men det bör inte stjäla hela vår uppmärksamhet när problemen hopas på vår sida av pölen. 

Oavsett hur valet blir i USA finns det flera orosmoln som kräver vårt engagemang i Europa. 

Den senaste veckan har coronaviruset tagit greppet över vår kontinent igen. Frankrike, Tyskland och Storbritannien stänger ner, liksom ett antal andra europeiska länder. Sommarens relativa öppna miljöer är numera ett minne blott och medan smittan åter är högst påtaglig bävar många inför de politiska konsekvenserna av samhällen som stängs igen. 

Börsen har varit lika skakig och miljontals jobb står på spel när Europas ekonomier stänger ner ännu en gång. Det gäller att Sverige som är ett exportberoende land vaksamt bevakar den kommande tidens ekonomiska utveckling för att bevara så många jobb som möjligt. 

De ekonomiska farhågorna är endast ett av orosmolnen som hopar sig på himlen. Europa står inför den största demokratiutmaningen på länge. Rättare sagt, i Belarus fortsätter frihetskampen mot Lukasjenkas regim, vilket nämndes på ledarsidan senast förra veckan (27/10). De folkliga protesterna är större än någonsin. Närmare 100 000 belarusier har demonstrerat i Minsk för sin frihet.

Våldet och arresteringarna är vardag för hjältarna i oppositionen. De offrar bokstavligen sina liv för det som de tror är rätt och riktigt. I artikelserien Let the world hear från tankesmedjan Frivärld har skribenten Margareta Barabash sammanställt och översatt vittnesmål från oppositionen. 37-åriga Tatsiana vittnar om när hon hörde ”vuxna män skrika efter sina mödrar” i fängelset. 20-åriga Darya berättar om blodet, skriken och stönanden från sina medfångar (Säkerhetsrådet 24/8, 19/8).

Det är vanliga människor från alla bakgrunder som rest sig för att stå upp för demokrati och mänsklig värdighet. Det är tusentals belarusier som fängslats, endast ett par timmars flyg från Skavsta. Belarusiernas frihetskamp har pågått under hela hösten. Även om mediecykeln har sin gång bör vi aldrig ge upp vårt stöd till deras outtröttliga arbete. Det är av högsta vikt att vi inte låter andra frågor stjäla hela vår uppmärksamhet, när vårt engagemang behövs på flera ställen samtidigt.

När USA nu väl har röstat väntar troligen en fortsatt turbulent politisk tid framöver – oavsett valresultat. Det bästa sättet för oss i Sverige och Europa att skapa styrka och motståndskraft inför det oväntade är att förbereda oss bättre inför det värsta. Oavsett vilken väg USA tar måste vi stadigt stå kvar i vår egen europeiska verklighet. Den är väl värd att engagera sig i när orosmolnen ligger tätt på horisonten. 

Coronapandemin är långt ifrån över – de senaste budskapen från svenska myndigheter och regering understryker detta. Belarus kamp för frihet måste ges den stöttning som krävs. Låt inte Vita husets öde förblinda oss för de problem som ligger oss själva närmast.