Eskilstunatjejen Lydia Graflund är blott 33 år men har beskrivits som en "rutinerad räv i techbranschen". Efter att ha haft chefsroller på företag som Klarna och Nelly gjorde hon en helomvändning i sin karriär och startade "Gynpodden" tillsammans med sin storasyster Helena Graflund Lagercrantz. På den vägen är det.
I dag driver systrarna Ester Care som förutom podden erbjuder digital kvinnovård, en fysisk mottagning i Stockholm och ett koncept för att jobba med kvinnohälsa hos företag. Helena Graflund, som är specialistläkare inom förlossningsvård och gynekologi, är poddens ämnesexpert och Lydia bidrar med lyssnarperspektivet.
Lydia Graflund tar emot i Stockholmslägenheten strax intill Nybrovikens vatten som gnistrar i majsolen. Hedda, sju månader, bankar på en xylofon och det sorlar från ett öppet fönster. När familjen, som också består av pappan Mikael Kastengren, inte är här tillbringar de gärna tid vid lantstället i Näshulta.
Efter gravidmånader med mycket illamående blev Lydia mamma till lilla Hedda i augusti förra året. I arbetet med podden har hon mött många kvinnor som drabbats av problem i samband med att de har fött barn, vilket bidrog till hennes egen förlossningsskräck. Hon upplevde att hon fick för mycket fakta och tuffa exempel, och när det väl var dags födde hon med planerat kejsarsnitt.
– Jag kände en enorm förlossningsrädsla kopplad till komplikationer efter en vaginal förlossning, så det passade mig bra. Jag fick ett bra bemötande av vården där de lyssnade på mig, gav mycket information så jag kunde göra ett informerat val, och när jag väl gjorde det så respekterades det. Allt gick väldigt bra och jag är nöjd med den förlossningen, säger Lydia Graflund.
Förlossningsskräck är inte ovanligt i dagens samhälle.
Men beslutet att inte föda vaginalt har väckt känslor hos andra, berättar Lydia.
– Jag upplever att det finns en underton av att kejsarsnitt är ett misslyckande.
Hon tror att det är kopplat till de fall där man har önskat en vaginal förlossning men av någon anledning behövt föda med kejsarsnitt, vilket ju inte alls var fallet för henne.
– När man väljer kejsarsnitt för att det passar en bättre, så är det ju ett eget val som man är nöjd med. Här tycker jag att folk kan fundera över hur man bemöter det och inte anta att det känns som ett misslyckande för mamman, utan förstå att det var precis vad hon ville och att det blev bra.
Branschbytet har varit en ögonöppnare för Lydia Graflund som är frustrerad över den ojämställdhet som finns i samhället. Hon nämner Mckinseys hälsorapport från tidigare i år, som säger att kvinnor lever med ohälsa 25 procent mer tid under sina liv än män.
– Det leder till att kvinnor i större utsträckning är sjukskrivna jämfört med män, vilket leder till ojämställda karriärer och i sin tur ett ojämställt samhälle, säger hon.
Ester Care har själva beställt en Sifo-studie med 1001 medverkande kvinnor som visar att 80 procent av kvinnorna i åldern 25–60 har upplevt problem kopplat till kvinnohälsa det senaste halvåret. 47 procent uppgav att problemen har negativ påverkan på deras arbetsprestation och 18 procent har behövt sjukskriva sig på grund av problemen.
– Det är så skevt. Vi har svart på vitt att kvinnor inte får en jämställd vård, vilket leder till ett ojämställt samhälle.
Hon vill bidra till en ökad tillgänglighet på kvinnovård och ökad jämställdhet – som är en av Lydias hjärtefrågor – på landets arbetsplatser.
– Jag brinner för att höja kvinnors livskvalité och att ändra på det här, för det kommer att göra vårt samhälle bättre.
Hedda är lite missnöjd och hungrig, Lydia värmer en skål mat samtidigt som hon lägger ut texten om den bristande jämställdhet som kommer med att kvinnors hälsa inte prioriteras. Telefonen ringer och hon ursäktar sig innan intervjun fortsätter. Hedda mumsar nöjt i sig sked efter sked.
Livet är sig både likt och helt förändrat sedan den där dagen i augusti då de fick Hedda.
– Livet har blivit rikare på så många sätt, säger Lydia Graflund och fortsätter:
– Att se hennes utveckling och att få fokusera på något som betyder så mycket mer än det jag lagt mycket av min tid på tidigare, som karriär eller träning.