Tio sörmländska familjer testar ellådcykel

I sommar pågår ett miljöprojekt där tio familjer i Sörmland fått låna en elassisterande lådcykel som de ska använda i stället för bil. “Vi har varit lite lata tidigare och behövde få en knuff i rätt riktning”, säger Hanna Loffart i en av testfamiljerna.

Hanna Loffart använder lådcykeln till det mesta i vardagen.

Hanna Loffart använder lådcykeln till det mesta i vardagen.

Foto: Jennie Lind

Eskilstuna2019-06-29 08:35

Sörmland

Det var i våras som erbjudandet gick ut om att delta i ett projekt där man under tre månader skulle få låna en elassisterande lådcykel. Förutsättningarna och kraven för att delta var att cykeln skulle användas i stället för hushållets bil minst tre gånger i veckan, att alla på cykeln bär hjälm samt att testfamiljerna skulle blogga.

– Det var ett enormt intresse redan från första dagen. Vi fick stänga ner ansökningsformuläret och körde efter principen först till kvarn, säger Agnes Kristoffersson, projektledare för kampanjen Cykelsamverkan som drivs av Energikontoret i Mälardalen tillsammans med Region Sörmland, länsstyrelsen och kommunerna i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.

En av de tio deltagarna är familjen Loffart i Katrineholm; mamma Hanna, pappa Emil och de tre barnen Thristan, Thexas och Thiara. I slutet av maj hämtade de ut sin cykel och kan nu summera hur den första månaden varit.

– Det tog tid att få snits på cykelns svängradie. Den är både bred och lång med en stor låda där fram och är ganska svårstyrd. I början dundrade jag rakt in i ett buskage men nu går det mycket enklare, säger Hanna Loffart.

De tre barnen tycker också att det är kul.

– Femåriga Thiara som är yngst grät när vi hämtade cykeln. Hon tyckte det var jätteläskigt men nu vill hon åka varje dag.

Och så har det blivit för familjen också. Cykeln används till det mesta i vardagen.

– Det är stort utrymme i lådan med plats för fyra barn plus packning. Vi har använt den till både skolavslutningar och fotbollsträningar. Det är faktiskt jättesmidigt. Och när vi har lämnat barnen på fritids och skolan har vi märkt att det inte tar särskilt mycket längre tid att cykla än vad det gör med bilen. Det är inte många minuters skillnad.

Familjen har två bilar, bor ganska centralt i Katrineholm och har hyfsat nära till det mesta.

– Vi är ganska lata och har tidigare använt bil när vi ska någonstans. Det är smidigt och både jag och Emil har möjlighet att parkera på jobbet. Nu har vi fått en spark i baken och tar cykeln i stället. Det funkar väldigt bra, inte minst för att kommunen har satsat på bra cykelbanor.

Familjens miljömedvetenhet är inte större än genomsnittet tror Hanna Loffart.

– Jag tror att vi är som de flesta. Alla vill tänka miljövänligt och göra sitt bästa. Samtidigt är vi lite bekväma av oss. Det här projektet har i alla fall gett oss en knuff i rätt riktning.

Hon utesluter inte att familjen skaffar en egen lådcykel när testperioden är över i augusti.

– Det kan bli så. Med en vanlig cykel är det ju bökigare att ta med barn och packning men med lådcykeln är det inga problem. Jag vet inte om jag är beredd att cykla när det är snö och halka men lite regn och rusk är inga problem.

Att blogga om familjens cyklande tycker Hanna Loffart är roligt och har dessutom gett respons.

– Jag har bloggat förut och är van vid det. Dessutom har kommunen marknadsfört oss och projektet genom att länka på Instagram och Facebook.

Till hösten ska tio nya testfamiljer utses och projektledaren Agnes Kristofferssons ser kampanjen som ett steg mot ett bättre klimat.

– Vi hoppas att fler får upp ögonen för alternativ till bilen. Det går utmärkt att använda lådcykeln som transportmedel inom en stads gränser.

Cykelsamverkan Sörmland

Projektet pågår mellan 2019 och oktober 2020 och drivs av Energikontoret i Mälardalen med finansiellt stöd av Energimyndigheten. Syften är att effektivisera energianvändningen, minska klimatpåverkan och åstadkomma ett mer transporteffektivt samhälle. Tillsammans med kommuner och andra organisationer är tanken att cyklingen ska öka i Sörmland och på så vis bidra till en bättre miljö och en mer hållbar framtid. Som ett led i projektet drivs ett antal kampanjer; cykelvänlig arbetsplats, vintercyklister och testcyklister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!