Europa är grejen för Paula

Med uppväxten i ett hem fyllt av europeiskt, politiskt engagemang blev valet av yrkesbana enkelt för Paula Carvalho Olovsson. I dag brinner 40-åringen för Europapolitik och jobbar mitt i hetluften, som statssekreterare åt både statsministern och EU-ministern. Men från Katrineholm flyttar hon inte.

25 september 2019 08:45

Hon är född och uppvuxen i Norrköping, som hon lämnade för högskolan i Sundsvall och studierna i Europapolitik. Och därefter har Paula Carvalho Olovsson jobbat med ämnet i Stockholm. Hon har sedan 2010 varit politisk sekreterare i riksdagen, politiskt sakkunnig hos statsminister Stefan Löfven och, sedan senaste valet, statssekreterare för EU-frågor i Statsrådsberedningen.

– Statsvetenskap och Europakunskap är min grej. Jag fick med mig intresset för de här frågorna hemifrån. Pappa är från Portugal, där han var politiskt engagerad, satt i parlamentet och åkte på studiebesök till Sverige. Här träffade han mamma i ett politiskt sammanhang i Östergötland, där hon var internationellt engagerad och så småningom blev ordförande i kommunfullmäktige.

– Så jag blev född in i Europapolitiken och socialdemokratin. Men jag tänkte först engagera mig i helt andra saker, ville väl revoltera lite mot föräldrarna som ung. "Vad som helst men inte politik", skrattar hon.

Men det höll alltså inte särskilt länge. Och speciellt med sin pappa pratar hon ofta och gärna politik. Inte minst kanske under åren 2014-2018 när Paula var sakkunnig hos Löfven i ämnena EU- och utrikesfrågor. Hon var med på resor, förberedde möten och tog emot besök.

– Det var väldigt spännande. En stor del av statsministerns arbetstid läggs på internationellt arbete, vilket man kanske inte tänker på. Jag har varit med och träffat såväl franska, som amerikanska och kinesiska presidenterna.

I den nya rollen som statssekreterare hos EU-minister Hans Dahlgren ingår att hon också ska fungera som statssekreterare åt statsministern – i EU-politik. Fortfarande ingår resor och möten, men nu alltså enbart med europeiska länder.

– Så jag träffar fortfarande Macron, medan andra nu tar hand om Trump och Jinping.

Paula älskar verkligen sitt yrke, även om det innebär hårt jobb och stort engagemang, och hoppas få bli kvar på posten länge. Hon lägger som bäst upp planer för allt det roliga och allt det viktiga som behöver göras framöver med den nya kommissionen på plats – utöver det ständiga arbetet kring Brexit.

– De senaste tre-fyra jobben jag haft har varit mina drömjobb. För varje gång jag bytt har jag tänkt att "nämen det här är ju ännu roligare".

Men, självklart är det en utmaning att få vardagen att gå ihop. I dag lever Paula i ett lika politiskt hem som i uppväxten, tillsammans med sörmländske riksdagsledamoten Fredrik Olovsson. Och sedan de träffades bor de i Fredriks hemstad Katrineholm, utan planer på att flytta närmare Stockholm. Med en dotter på snart elva och med varsitt fullspäckat jobbschema i huvudstaden – hur fixar de utmaningen?

– Vi tar en vecka i taget. Det funkar tack vare värdefull hjälp från svärfar och resten av familjen. Och vissa saker går att göra hemifrån för mig. Det är inte lätt att ta en hel dag i Katrineholm, men en eftermiddag då och då kan jag sitta hemma. Och Katrineholm och Sörmland är verkligen hemma för mig. Vi har aldrig haft en tanke på att flytta, man behöver en trygg hemmabas när man pendlar så mycket som vi gör.

Hon tycker hon får det bästa av två världar; storstadens fart och fläkt, i Stockholm och under alla resor, och lugnet och långpromenaderna i naturen hemmavid.

– Min bästa arbetstid är tågresorna. Då får jag massor gjort, det är väldigt skönt med den tiden. Och det händer att jag och Fredrik suttit på samma tåg hem, i olika vagnar, och får syn på varann på perrongen.

Paula Carvalho Olovsson

Aktuell: Fyller 40 år den 26 september.

Bor: Katrineholm.

Familj: Gift med Fredrik Olovsson, gemensam dotter.

Gör: Statssekreterare för EU-frågor i Statsrådsberedningen/Regeringskansliet, åt EU-ministern och statsministern.

På fritiden: "Förutom långpromenaderna är resa ett jättebra sätt att koppla av, vilket kanske låter konstigt när jag reser så mycket i jobbet. Men privat ger resor helt andra intryck, och då får vi vara tillsammans bara vi tre. Jag åker gärna tillbaka till spännande platser jag inte hunnit uppleva under politiska möten och har en lång lista på ställen jag vill till."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson -