– Det är lätt att läsa en artikel om någon som har problem, men en annan sak att faktiskt sitta och prata med någon om det. Det är något man aldrig vänjer sig vid, säger Ewelina Thille betänksamt.
Hon är ordförande för och en av grundarna av Tjejjouren Lina som jobbar för att stötta unga tjejer i Trosa. Med sina fyra kollegor skriver Ewelina i chatt och mejl varje vecka med unga tjejer i Trosa där samtalen kan handla om psykisk ohälsa eller olika funderingar och problem unga tjejer kan tänkas ha.
– Det är schysst att ha någon att prata med, tröskeln är ganska låg för att söka hitta hjälp på internet då man kanske inte vill prata med en skolpsykolog, säger Ewelina om Tjejjourens grundtanke – att främst arbeta genom samtal på internet.
Men Tjejjouren Lina, som startades 2013, har också börjat med att arbeta mer utåtriktat. Och det var efter en föreläsning med Tjejjouren tidigare i år som Ewelina blev kontaktad av Trosa Östra Rotaryklubb. Hon fick veta att hon var tilltänkt som stipendiat för RYLA – Rotary Youth Leadership Award – som delas ut till personer mellan 25-35 år. Ett pris som Ewelina sedan mottog, och hon fick åka på en ledarskapskurs i Tierp i våras i tre dagar med uppföljande mentorssamtal under året.
– Det var en klassisk ledarskapskurs med mycket självkännedom. Jag lärde mig mycket, framförallt efteråt med mentorskapet, det har varit jättebra, säger Ewelina Thille som hoppas kunna använda sina nya kunskaper i sitt fortsatta arbete.
Ewelina, som till vardags arbetar som sortimentsansvarig på ICA:s matkasse, lägger ner mycket övrig tid på sitt arbete med Tjejjouren Lina. Hon säger att hon som kvinna självklart berörs och engageras av frågor kring unga tjejers psykiska hälsa, och att det är givande och utmanande att arbeta ideellt. Hon själv skulle gärna ha haft något liknande som Tjejjouren när hon växte upp i Trosa.
– I Trosa kan det vara att man måste vara på ett visst sätt. Det är svårt att vara anonym i en småstad, man hamnar lätt i rampljuset om det händer något, alla vet vem man är, säger hon.
Framtidsplanen är att fortsätta arbetet med Tjejjouren som innan och även expandera från internet till att synas mer i Trosa.
– Vi börjar i höst med en föreläsning där Emma Igelström (svensk simmerska som bl.a. föreläser om psykisk ohälsa, reds. anm.) kommer. Sen är tanken att vi ska besöka fritidsgårdar och eventuellt ordna samtalsgrupper. Vår vision är att skapa en mer fysisk mötesplats för unga tjejer i Trosa, säger Ewelina Thille.