Fjärilar flockas vid myntaplantornas blomställningar. Citronmeliss brer ut sig under äppelträdet. Trädgården hemma hos Lena Thurner är full av örter, bär och grönsaker.
I dag är det sex år sedan hon gick in i väggen. Hårt arbetsliv, fem barn. Orken tog slut. Men sakta kom hon tillbaka. En avgörande del till tillfrisknandet var trädgårdsrehabiliteringen vid Nynäs slott.
– Jag fick tid att läka i harmoni med naturen. Mitt trädgårdsintresse kommer bland annat från min mormor, hon odlade och tog även hand om så kallat ogräs för att torka för te eller använda i matlagning, säger Lena.
Tidigare kunde hon driva upp 25 tomatplantor om vårkanten och få allt för mycket att ta hand om. Under rehabiliteringen fick hon insikten om att inte så alla frön i påsen, utan kanske bara två eller tre.
– Det handlar om att skala av, jag fick lära mig att prioritera.
Några år av studier följde, Lena läste till örtterapeut samtidigt som hon även utbildade sig till yogalärare. En för henne naturlig kombination. För att hantera stress kan exempelvis andningsövningar och olika örtteer få en att finna ro.
– Örter alena kan inte hjälpa oss, men de kan vara ett stöd i försök att bota sig själv. Det häftiga under utbildningen var alla aha-upplevelser man fick, säger hon.
Nyligen arrangerade Lena en örtvandring på Femöre. På bordet framför henne ligger en lista på över 20 läketräd och läkeörter som går att hitta i området.
– Blåbärsblad innehåller antibakteriella ämnen och om våren är rönnbärsblad goda att äta, de smakar mandel. Vi går en runda på fyra till fem kilometer, plockar och samlar på oss växter, sedan lagar vi en paj och en sallad på det vi har fått med oss hem.
– Det finns en längtan tillbaka till naturen. Jag berättar om hur man ska skörda och ta hand om det man har plockat. Vi har så mycket nyttigheter i vår natur.
Lenas tips för den som vill lära sig mer om örter är att köpa en bok i ämnet.
– Lita inte på allt du hittar på internet, det kan vara fel uppgifter. Köp istället en bok av någon seriös författare, så du får rätt kunskaper.
Vi går en kort vandring i trädgården. Familjens hus ligger precis vid havet i Oxelösund.
– Johannesört har jag plockat slut på. Men här finns allt från vänderot till läkemalva och en av mina favoriter – vallört.
Målet är att sprida kunskapen om naturens skafferi av örter och andra ätliga, vilda svenska växter. I höst planerar hon för en örtkurs.
– Jag vill att folk ska få en ökad förståelse när de åker från mig, att jag lyckas väcka deras nyfikenhet. Många tackar mig för att jag har fört in dem på ett nytt spår i livet.