Ida från Gnesta bjuder på bakkärlek i kända tv-programmet

Som deltagare i "Hela Sverige bakar" har Gnestabon Ida Karlsson lärt sig mycket mer än vad hon trodde. – Jag har lärt mig att uppskatta mig själv och det jag gör.

Folk omkring oss2016-09-20 07:10

Om bara några dagar är det dags för Gnestabon Ida Karlsson att dyka upp i tv-rutan, något som hon inte trodde skulle hända.

– Till sist ville jag täppa till truten på alla som tjatade. Jag trodde ändå inte att jag skulle komma med, säger hon.

Vid den avgörande castingen kände hon sig taggad och valde att baka ett surdegsbröd som programmets domare Johan Sörberg gjort receptet på. Men hon ville inte skapa något som var en exakt kopia av hans bröd. Hon valde att byta ut vattnet i receptet mot öl eftersom hon gillar att experimentera med smaker.

– Jag var livrädd eftersom det ändå var likt hans recept.

Men det gick hem. Några dagar senare fick hon ett samtal om att hon gått vidare till programmet. Hon trodde inte att det var sant och fick fråga flera gånger om det var på riktigt.

Intresset för bakning fick hon redan när hon var sex månader gammal. Då fick hon smaka på saffransdegen vid jul som väckte stort intresse.

– Jag älskar att ha en jäsdeg i händerna som man får forma precis som man vill. Men annars är tårtor och desserter min specialitet när det kommer till bakning.

När Ida var 12 år flyttade familjen till Gnesta och sedan dess har hon blivit kvar. Nu jobbar hon som dagmamma för barn i åldrarna ett till fem. Själv har hon två barn och känner sig som en innebandymorsa som åker runt och hejar på barnen i deras aktiviteter. Sport är också ett stort intresse och därför kanske tävlingsmomentet i "Hela Sverige bakar" kan passa.

– Det blir mycket drama, känslor och kärlek. Det är "no return" och en press man inte kan föreställa sig. Men istället för att få panik så får man agera.

Men när hon bakar har hon alltid med en huvudingrediens – kärlek. För det går inte att baka utan kärlek enligt Ida, eftersom det lilla extra kommer till sin rätt då.

Drömmen om att baka visste hon inte att hon hade förrän hon kom vidare i programmets casting. Men Ida har alltid brunnit för att laga god och bra mat från grunden. Samtidigt berättar Ida att hon är självkritisk men att hennes man tar ner henne på jorden igen.

– När man är där i tältet där tävlingen äger rum så blir det äppelmos i skallen, säger hon.

Att vara med i "Hela Sverige bakar" är en upplevelse som hon aldrig kommer glömma. Ida berättar att hon lärt känna sig själv mer och uppskattar sig och det hon gör på ett annat sätt än tidigare. Nu hoppas hon på att inspirera och få andra att känna samma glädje.

Programmet har premiär 27 september i TV4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om