"Materialet betyder mycket för känslan"

Han är kursledaren som vill sprida bokbinderihantverket vidare. Tom Linder har hela sitt liv haft ett starkt bokintresse. – Jag blev mer och mer nyfiken på hur en bok var uppbyggd, säger han.

FOLK OMKRING OSS2016-08-08 10:38

Tom Linder tar fram en bok ur hyllan. Pärmen har ett marmorerat omslagspapper och gult läder pryder bokryggen. I gamla bryggeriet huserar amatörbokbindareföreningen Falsbenet. Nyköpingsån hörs forsa förbi genom ett öppet fönster.

– Jag blir lycklig när jag hittar fina gamla böcker på antikvariat eller loppisar. Men det kan även handla om sådana som jag vill reparera, säger Tom Linder.

Han kom att lära sig bokbinderihantverket för drygt 35 år sedan. Föreningen Falsbenet var i startgroparna, och Tom var med från start.

– Jag hade blivit nyfiken på hur en bok var uppbyggd, att hur den var illustrerad skulle väcka läsarens intresse samt spegla innehållet. Materialet betyder mycket för känslan.

– Hela mitt liv har jag haft ett starkt bokintresse. Jag hade en stor lyriksamling som tyvärr försvann i och med en brand, men det gjorde också att jag började samla på nytt.

Tidigt förstod Tom att bokbinderi handlar om tålamod och precision.

– Det svåraste är att lära sig hur papperet beter sig, om ett omslagspapper har rätt fuktighet så att det inte bubblar sig när man fäster det mot pärmen. Erfarenhet är det som gör skillnad, säger han.

Ett tips som han ofta ger till sina elever som deltar i Falsbenets bokbinderikurser, är att testa några gånger innan de jobbar med den bok de vill renovera eller binda.

– Det är otaliga moment som ska göras när du binder en bok, se till att jobba med två eller tre andra böcker först och öva på. En erfaren tysk bokbindare brukade säga, kontrollera, kontrollera, kontrollera och kontrollera ännu en gång.

Hemma i Oxelösund har Tom börjat inreda en egen bokbinderiverkstad.

– Sy ihop inlagan kan jag göra hemma, men skära till bokblocken och pärmarna gör jag här. Syr gör jag ofta direkt i knät eller på ett bord, säger han.

I dag har Falsbenet cirka 70 medlemmar och Tom står som ordförande i föreningen.

– Böckerna tar aldrig slut, man hittar ständigt nya som ska repareras eller bindas om. Mitt senaste fynd hittade jag på loppmarknaden vid Husby gård.

I höst ska Tom själv gå en bokbinderikurs. Då kommer en Stockholmsbaserad bokbindare till kulturhuset Slottsvakten.

– Vi inspirerar varandra till att komma vidare, det är en fin gemenskap inom föreningen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!