Det är bara ett par månader sedan han bytte efternamn från Lundgren till Lundekvam, fruns norska släktnamn. Skolkamraterna från Östra och Södra skolan i Katrineholm känner honom under namnet Mattias Lundgren.
– Jag har alltid varit engagerad i olika föreningar, varit väldigt engagerad i idrott. Jag spelade fotboll i Värmbol och basket i KFUM. Det var väl där grunden lades för att arbeta tillsammans mot ett mål, säger han.
Mattias Lundekvam är en 37-åring som hunnit med att jobba som kock, undervisa döva och hörselskadade på teckenspråk och läsa statskunskap på universitetet. Numera bor han i Västerhaninge med sin familj.
På frågan vad som gjorde att han började läsa statskunskap säger han:
– Jag har alltid varit intresserad av politik och människor, och det ligger väl i ämnet.
Så småningom blev han ombudsman på Hörselskadades riksförbund, och jobbade med hörselvårdsfrågor och tillgänglighetsfrågor.
– Sen kom frågan om jag var intresserad av att bli förbundsordförande, och efter en del funderande så tackade jag ja, och blev vald på kongressen i våras.
Hörselskadades riksförbund (HRF) beskriver sig som en befrielserörelse.
– Vi jobbar med att lyfta hörselskadades behov, inte minst rätten till hörselvård och ökad tillgänglighet, med bra ljudmiljö, textning och teleslingor. Något som jag särskilt brinner för att lyfta är skolfrågorna, som jag har erfarenhet av personligen.
Ljudnivån behöver bli bättre och lärarna behöver få bättre förståelse för behoven, framhåller han.
Hans egen hörselnedsättning är mycket grav.
– Den upptäcktes när jag var ett år. Föräldrarna tyckte att jag inte hörde. I princip hör jag ingenting utan hörapparat. Det har också gjort att jag lärt mig teckenspråk, ett måste för mig i vardagen.
Vad har hörselnedsättningen inneburit i ditt liv?
– Framför allt har det varit mycket svårt för mig att inte ha samma möjlighet att ta del av saker, inte bara i skolan utan i mitt dagliga liv. Till exempel kan man inte ta för givet att ett tv-program jag vill se är textat, eller att det finns teleslinga om jag vill gå på teater. Men det var länge sedan jag accepterade min hörselskada och slutade se negativt på den. I stället tycker jag att den har varit en stor tillgång för mig. Den har gett mig chansen att jobba och engagera mig i något som jag verkligen brinner för. Det har berikat mig.
Hur ser du på din uppväxt i Katrineholm?
– Jag tror att jag hade det förhållandevis bra jämfört med andra barn och ungdomar. Jag hade väldigt stort stöd av min omgivning, inklusive skolan. Man gjorde sitt bästa utifrån de förutsättningar de hade. Min reflektion är att jag fick ta mycket ansvar själv för att det skulle fungera. Man ställde väldigt höga krav på den enskilda eleven.
Hörselskadades riksförbund driver många olika frågor för att lyfta hörselskadades behov. Förbundet vill bland annat att hörselscreening för alla över 67 år införs, eftersom många äldre har en hörselnedsättning.
– Många väntar för länge med att vända sig till hörselvården, men det är bättre att få den hjälp man behöver tidigt, säger Mattias Lundekvam.