– Jag har ett socialt engagemang, jag vill att Magasinet ska vara som ett vardagsrum dit alla är välkomna. Man kan dela på verktyg och få hjälp. Platsen blir som ett verktyg i sig för att kunna göra saker. Det skapas en plats där olika människor möts och sätts i rörelse, säger Sebastian Sköldén.
Det var sju år sedan som ett gäng ungdomar ockuperade ett öde hus nära Skavsta flygplats. Föreningen Bergatrollen kom att bildas i samband med ockupationen och drev på frågan om att det var resursslöseri att låta huset stå tomt. Sebastian var en av dem. Femtiotalet personer slöt upp, såväl barnfamiljer som andra ungdomar. Media skrev och rapporterade.
– Vi var för gamla för fritidsgårdar och såg ett behov av en lokal för alla åldrar. Målet var att skapa ett modernt folkets hus, säger han.
Kommunen gick med på att förhandla om en lokal om ockupanterna lämnade huset. Men saken visade sig inte vara avgjord. Det krävdes ännu en ockupation av huset i Stora Berga. Förhandlingarna hade inte lett någon vart, så en kärntrupp på 15-20 personer ockuperade huset igen under tre kalla januariveckor. Det var då som erbjudandet kom om att hyra den gamla magasinslokalen på tre plan.
– Det var häftigt, ett halvår senare flyttade vi in.
I dag är kulturhuset Magasinet en välfungerande verksamhet. Hantverksfestivalen "Skaparfestivalen" som ägde rum i mitten av juli, är bara ett exempel på vad föreningen varit med och initierat.
– Jag är glad att verksamheten överlever sina grundare. Det känns bra, då finns det hopp.
Sebastians eget engagemang i föreningen kvarstår, om än i mindre utsträckning. De senaste månaderna har allt mer tid gått åt till fackligt arbete. I våras blev han inröstad i fackföreningen SAC Syndikalisternas centralkommitté. Tidigare var han aktiv inom Syndikalistiska ungdomsförbundet.
– Det är kul och spännande, jag ser ett stort behov av stridbara fackföreningar på arbetsmarknaden. Min drivkraft ligger i att jag vill få bort glappet mellan facket och arbetaren, det ska vara arbetarna själva som driver frågor istället för ett ombud, det är mer effektivt, säger han och fortsätter:
– Vårt fackförbund handlar mycket om bildning. Man behöver inte vara expert. Men genom att utbilda sig inom frågor och kunskapsutjämna bygger man upp en styrka gemensamt med arbetskollegor och fackförbundet i ryggen. Det handlar om att ge människor ett verktyg för att förändra sina liv.
Sebastian är noga med att lyfta fram kollektivet och den kraft till förändring som kan uppstå om man går samman.
– De problem som jag upplever handlar ofta inte bara om mig, utan det kan vara strukturer som vi kan göra något åt tillsammans. Man är starkare som ett kollektiv och det tycker jag att vårt arbete med kulturhuset har bevisat.