För 40 år sedan fick Peter Vingesköld ta över en hallonhäck från en granne som skulle flytta. "Du måste skaffa bin om det ska bli något" var det sista grannen sa innan flytten. Sagt och gjort, Peter skaffade en bikupa, men hallonen uteblev. Surt. Men trots det var det just där och då fröet till en livslång passion kom i jorden.
– Idag har jag 120 kupor, bina är mitt livs kärlek! säger han sittandes vid köksbordet hemma i den gamla fiskarstugan i Gnesta.
Var passionen kommer ifrån har han svårt att beskriva men ett av skälen är att bina på senare år fått det allt svårare.
– De är i nöd. De har det tufft i vårt samhälle eftersom vi förstör naturen. På sina håll finns ingen mat för dem, de svälter helt enkelt ihjäl.
Det beror dels på den ökande användningen av bekämpningsmedel men också på jordbrukens strävan efter monokultur, ett system för odling av jordbruksgrödor där bara ett växtslag åt gången odlas.
– Det blir kort blomning och eftersom allt som inte ska finnas på åkern bekämpas så finns det inte ens ogräs kvar i dikeskanterna för bina att leva på.
Peter ägnar sig åt naturlig biodling och har byggt upp en stor bank av kunskap. Kunskapen har han nu valt att dela med sig av i bokform. "Handbok för naturlig biodling" innehåller allt från biets livscykel till placering av kupor.
– Fler och fler unga intresserar sig av biodling och jag vill ge en annan bild än den man får genom den konventionella biodlingen. Jag vill visa att det inte behöver innebära att man för ett krig mot bina, säger han och jämför konventionella biodling med äggindustrin.
– Bina lever under samma förhållanden som burhönsen. Man har tappat bort själva livet och beställer drottningar på postorder. Känslan för helheten är borta. Man vill få fram mycket honung till vilket pris som helt, och priset kommer bli högt!
"Handbok för naturlig biodling" släpps av Natur och Kultur och finns att köpa från och med i dag, måndag.