Vill odla småskaligt och hållbart

Malin Johansson är grönsaksodlaren som satsar på en småskalig verksamhet i egen regi. Hon har som mål att producera mat på ett hållbart sätt.

FOLK OMKRING OSS2016-08-19 07:24

– Det är ett hantverk, säger Malin Johansson.

Vi står mitt i grönsaksodlingen på ett par tusen kvadratmeter. Västeråsgurkan är klar att skörda, squashen likaså. Det var för två år sedan som Malin kom att starta Tillvara Odlingar på Flättna Gård, utanför Nyköping. Nyligen utexaminerad från en yrkesutbildning i trädgård och ekologi hade hon en vision om att odla och sälja ekologiska grönsaker.

– Jag hade stora planer och av en tillfällighet blev jag erbjuden att odla på Flättna Gård. Dag som arrenderar gården känner jag sedan tidigare och han undrade om jag inte skulle vilja odla här, det fanns ju massa mark, säger hon.

Kortsidan av en åker gjordes enkelt om till odlingsbäddar. Ett skogsparti intill gav lä och skydd för vinden. Det var dags att köra i gång på riktigt.

– Det krävs en del pyssel för att få allt rätt. Jag dokumenterar hur lång tid det tar för respektive grönsak att växa klart och sår i omgångar för att skörden ska kunna ske vid olika tillfällen.

Hon visar upp en skiss över odlingsbäddarna. Med blyerts har de olika grönsakerna markerats ut och antal meter per gröda har angetts i marginalen.

– Jag måste tänka på hur stor skörden blir och anpassa sådden efter det. Även om jag har en jordkällare så kan jag inte förvara skörden hur länge som helst.

Våren går i ett, då ska alla förkultiverade plantor sättas ut på frilandet och potatisen komma i jorden. I raderna hittas även blommor som praktmalva och lin.

– Insekter som kan ta död på skadedjur lockas hit av blommorna, och det kan man som grönsaksodlare dra nytta av, säger hon.

En gröda Malin ska satsa mer på nästa år är vitlök. Hon har flera rader på tork på sin veranda, men skulle vilja ha ännu fler.

– Det ska bli mer vitlök, men då man sätter vitlök på hösten får jag bereda odlingsbädden för hand.

När hon tänker tillbaka var det hemma i trädgården hos mormor och morfar som odlingsintresset kom att väckas till liv. Under ett antal år hade hon även en kolonilott, bland annat vid koloniträdgårdarna Ängstugan.

– Mitt odlarintresse var främst som en hobby på den tiden. Det var först under utbildningen som blev jag inspirerad till att bli yrkesodlare, jag hade inte haft den tanken innan studierna.

I augusti drar skördemarknader i gång runt om i Sörmland och Malin är inbokad på flera av dem.

– Kvällens projekt blir att plocka vaxbönor och rödbetor. På våren när odlingen är helt öde undrar man verkligen om det ska bli något. Men se, nu är alla grönsaker här, det känns fantastiskt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!