Grattis Maj, 106 år – Sörmlands äldsta!

I morgon torsdag hurrar hela Sörmland för länets äldsta invånare, Maj Lundkvist i Strängnäs. Hon är en av tre sörmländska kvinnor som i år firar sin 106:e födelsedag.

18 september 2019 09:45

Hon var 99 år när hon flyttade in på äldreboendet Kristinagården i Strängnäs efter att ha fått som hon ville; ett ljust rum på tredje våningen, med utsikt mot domkyrkan. Och här trivs Maj Lundkvist fortfarande mycket bra. Oftast vill hon sitta kvar här vid fönstret för både lunch och middag, och följer livet i staden nedanför.

Maj föddes den 19 september 1913, i en stor skara av flickor. Familjen Lundkvist i Strängnäs fick sammanlagt sju döttrar, och Maj var näst yngst. Flera av dem blev över 90 år, en syster hann fylla 101. I dag är Maj ensam kvar. Några barn blev det aldrig, familj och nästan alla vänner är borta.

– Så är det att bli gammal, konstaterar Maj som ändå håller ångan uppe, och det goda humöret har följt henne genom livet. Hon tror bestämt att skratt och skoj bidrar starkt till ett långt och lyckligt liv. Och kärlek.

– Vi hade kanske aldrig så gott ställt ekonomiskt, men kärlek och glädje var det aldrig brist på i mitt barndomshem. Jag tror att en kärleksfull barndom formar personen du blir i livet, förklarade Maj så klokt för reporter och fotograf redan inför 105-årsdagen.

Även om hörseln sviker henne och vissa krämpor gör sig påminda klagar inte Maj. Hon hänger med i samhällets skeenden och läser dagligen sin lokaltidning noggrant.

Tidningarna i Sörmland ber att få sälla sig till gratulanterna som önskar en riktigt glädjefylld högtidsdag. Den ska firas traditionsenligt, med lunch på stan tillsammans med kära vänner och så med kaffe och tårta på Kristinagården.

Äldst i Sörmland 2019

Kvinna Strängnäs, kvinna Eskilstuna, kvinna Flen 106 år.

Kvinna Nyköping, man Nyköping 105 år.

Kvinna Björkvik, man Eskilstuna 104 år.

Man Vagnhärad, man Eskilstuna, kvinna Stjärnhov, kvinna Eskilstuna 103 år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anne-Lie Andersson -