Jan Scherman utsedd till Årets Mälardarling

Journalisten och tv-profilen Jan Scherman har utsetts till Årets Mälardarling av Mälardalsrådet. “Det ger mig bränsle och mer energi”, säger Scherman.

12 juli 2019 08:05

Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommunerna och regionerna i Stockholms- och Mälardalsområdet som ska främja medlemmarnas intresse inom bland annat infrastruktur, innovation och kompetensförsörjning.

Varje år delar man ut ett pris – Årets Mälardarling – till en person eller organisation som bidragit till att utveckla Mälardalen. I år gick utmärkelsen till journalisten Jan Scherman, tidigare vd för TV4.

Han tilldelas priset för sitt engagemang för demokratin och de förtroendevaldas förutsättningar i Mälardalsregionen. I motiveringen lyfts också fram att Scherman tar upp medias ansvar för att bidra till ett konstruktivt samtal.

– Hans starka engagemang för det öppna samtalet förtjänar att hedras. Det ska bli spännande att följa hans fortsatta arbete och förhoppningsvis se hur det öppna samtalet tar en ännu större plats, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm och ordförande i Mälardalsrådet.

Jan Scherman arbetar i dag som fristående journalist och gjorde i vintras en dokumentärserie för SVT om demokratins villkor i dagens Sverige. Med sin judiska bakgrund har han också uppmärksammat den växande antisemitismen, inte minst sedan han ställde frågor till en grupp nazister under förra årets Almedalsvecka och fick till svar att han var “en äcklig jude”.

Jan Scherman säger att priset ger honom extra bränsle och energi för att fortsätta arbetet.

– Jag är glad och tacksam, trodde först att jag var utsatt för ett practial joke. Mälardalsrådet gör mycket gott och visar på nya och okonventionella sätt att arbeta för att utveckla vår demokrati nu och framåt, säger han i ett pressmeddelande.

Scherman har i olika sammanhang varnat för en utveckling med ett växande politikerförakt, något som han menar att media bidrar till genom att inrikta bevakningen på partiföreträdare som åker för mycket taxi eller flyg. Samtidigt rapporteras det väldigt lite om politikernas visioner, vad de vill uträtta.

– Det ständiga fokuset på vad politikerna kostar gör att ingen vill ta i diskussionen om att de förtroendevalda egentligen behöver mer resurser och mer arbetstid för att klara sitt jobb, sa Scherman i ett anförande på Mälartinget tidigare i år.

Bland tidigare pristagare som Årets Mälardarling återfinns Fredrik Lindström, Unga på landsbygden och Södertälje matlust.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Skärlund