Kurts ikoner pryder Sörmlandskyrkor

Det är nog inte många 90-åringar som har Kurt Malmgrens energi. Den samlar han på sig genom ett rikt socialt liv – och genom att skulptera.

11 maj 2019 09:30

– Jag har lätt för att prata och lätt för att få kontakt med andra människor. Det har jag haft mycket glädje av, säger Kurt Malmgren.

Och som lärare och rektor i över 40 har det såklart blivit många möten med människor. Kurt gick i pension från dåvarande Borgmästarhagsskolan i Nyköping 1994, men tiden inom skolans värld har han mycket glädje av än idag.

– Jag har mött så många fina människor, både elever och lärare. När jag nu går ut på staden kommer dessa underbara människor fram och pratar med mig, det blir ett kärt möte.

Kurt växte upp i Gävle men känner sig efter många år i staden som Nyköpingsbo. Lärarkarriären i Sörmland inleddes däremot i Vingåker, där minns han framförallt en av eleverna.

– Han hette Göran Persson. Det var ordning och reda på honom, han tog ansvar redan som liten kille.

Det var däremot ingen självklarhet att Kurt skulle bli lärare. I släkten fanns många sjömän och under barndomens jular var det högtidsstunder när de kom hem från sina seglatser och delade med sig av hisnande historier om sjörövare i Sydkinesiska sjön och äventyr i Madagaskar.

För Kurt blev seglandet ändå ett kärt intresse i många år och det marina gör sig påmint genom tavlor och andra föremål som nu återfinns i hans hem i Stenkulla.

Själv har han målat enda sedan barnsben men det som är mest slående under rundvandringen i bostaden är de otroligt detaljerade träkonstverk som Kurt började skapa i början av 1990-talet.

Det visade sig snabbt att Kurt hade talang för att skulptera i trä och med hans bakgrund inom kyrkan föll det sig naturligt med religiösa motiv, eller motiv som anknyter till Nyköpings historia, ett annat av Kurts stora intressen. Med åren började kyrkans folk också få upp ögonen för träskulpturerna och det blev så att flera av dem placerades i kyrkor runtom i Nyköpingtrakten, men även i Göteborg, Danmark och England.

– Det hände att jag kunde sitta och arbeta långt in på natten utan att märka det. När jag skulpterar försvinner tid och rum och jag mår bra.

Detaljrikedomen är slående. Inte minst i "praktexemplaret" som Kurt kallar sitt helgonskåp. Det är byggt helt av återvunnet trä från den tidigare orgeln i Alla Helgona kyrka. Kurt har både målat och skulpterat hela skåpet med tillhörande sörmländska helgon.

– Jag har jobbat med det i några år. Det är inte bestämt var det ska placeras än, men min önskan är att det här ska tillbaks till Alla Helgona kyrka.

Kurt Malmgren

Fyller: 90 år den 13 maj.

Bor: Radhus i Nyköping ("Det är mitt paradis")

Familj: Dotter, barnbarn, barnbarnsbarn och en nära vän.

Om att fylla 90 år: "Det känns inte något särskilt, jag firar hemma för att kunna ta emot familj och vänner. Jag vill bjuda på en enkel kopp kaffe och en bulle. Det viktigaste är att träffas."

Intressen: "Jag sköter trädgården, skulpterar, bakar och gör hushållsarbete. Jag är sugen på livet!"

Livsdevis: "Man lever bara en gång och då gäller det att göra det så bra som möjligt. Jag har gått efter det och har försökt göra så gott jag har kunnat."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Johannesson